Akkerbouw

Nieuws 1561 x bekeken

Afwikkeling bruinrot Friesland duurt nog enkele maanden

Den Haag – Het zal nog enkele maanden duren voordat het onderzoek naar de aanwezigheid van bruinrot in Friesland volledig is afgerond. Eind augustus is een groot deel van het aardappelpootgebied in die provincie overstroomd als gevolg van hevige regenval.

Onmiddellijk na de overstroming is er een tijdelijk rooiverbod ingesteld en zijn de getroffen telers in kaart gebracht. De oogstbare partijen van zo’n 120 bedrijven hebben de pootgoedstatus verloren en mogen dus alleen nog als consumptie- of industrieaardappelen worden afgezet.
Indien uit onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van bruinrot moeten alle pootaardappelen op het betreffende bedrijf worden vernietigd. Ook wordt de teler dan voor enkele jaren onder verscherpt toezicht geplaatst.
Hoe groot de schade exact is, moet nog blijken. Eventuele kosten als gevolg van door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgelegde maatregelen zijn voor rekening van de teler, tenzij hij daarvoor is verzekerd. Een tegemoetkoming van de overheid is uitgesloten, zo laat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.