Akkerbouw

Nieuws 1671 x bekeken

10 procent meer pootaardappelen dan in 2011

Doetinchem - Handelshuizen verwachten dat Nederland dit jaar ruim 10 procent meer pootgoed produceert dan in 2011.

Daarmee ligt de productie rond het meerjaarlijks gemiddelde. Vorig jaar waren de aardappelen grof, waardoor er minder pootgoed beschikbaar was.

Bij Stet Holland is ongeveer een derde van het areaal pootaardappelen gerooid. Dat is zo'n 10 procentpunten minder dan vorig jaar, zegt directeur Peter Ton. "Maar er is nu veel meer geoogst dan begin september 2010 toen het erg slecht weer was. We hebben dit jaar genoeg pootgoed tot onze beschikking voor de vroege exportbestemmingen. De kwaliteit is uitstekend. Er komt bijna geen schurft of andere bewaarziekten voor in het pootgoed."

De opbrengsten in de pootgoedmaten zijn hoger dan vorig jaar. Ton: "Bij sommige rassen valt wel 15 procent meer aardappelen in de pootgoedmaten dan vorig jaar."

In Schotland kampen de telers met veel regen, zegt Ton. "De aardappelen lijken daar fijner. Mogelijk krijgen Schotse leveranciers problemen met het leveren voor de vroege exportbestemmingen. In Frankrijk verwacht ik een normale oogst."

Bij Agrico is 35 tot 40 procent van de pootaardappelen gerooid, zegt directeur Jan van Hoogen. "Er komt ruim 10 procent meer dan vorig jaar, mede doordat het areaal 2,5 procent is gegroeid. Dan zitten we wat betreft productie weer op het niveau van 2010. De bruto-opbrengst van vorig jaar is ongeveer de netto-opbrengst van dit jaar. De kwaliteit is uitstekend. Alleen is in het noorden plaatselijk veel regen gevallen. Daar komt her en der wat rot voor in het pootgoed."

Van Hoogen verwacht dat Schotland veel minder pootgoed oogst door de extreem natte zomer. "Frankrijk en Duitsland halen een gemiddelde oogst, net als Nederland."

HZPC heeft ongeveer een derde van het pootgoed geoogst, zegt directeur Gerard Backx. Ook Backx spreekt van hogere opbrengsten dan vorig jaar en een goede kwaliteit. "In Noord-Nederland komt zeer plaatselijk wat rot voor in het pootgoed door wateroverlast. Donderdag viel daar plaatselijk veel regen."

Of registreer je om te kunnen reageren.