Akkerbouw

Nieuws 989 x bekeken 9 reacties

Voorzichtig zijn met aanleg voedselvoorraden

Den Haag - Het aanleggen van graanreserves is misschien een idee voor later om nog eens goed over na te denken, maar je moet er heel voorzichtig omgaan. Die boodschap geeft Siemen van Berkum, hoofd internationale markten van het landbouweconomische instituut, woensdag.

Ervaringen uit het verleden leren dat het aanhouden van voedselvoorraden niet efficiënt en niet effectief is.

Van Berkum reageert op het pleidooi van LTO-voorzitter Albert Jan Maat die wil dat Nederland een graanreserve opbouwt om te voorkomen dat er krapte ontstaat en graan te duur wordt voor veeboeren en bakkers.

Van Berkum vindt het een 'slechte timing' om zo'n pleidooi te houden op het moment dat de prijzen stijgen, maar hij ziet voorraadvorming wel als een goed instrument om ervoor te zorgen dat de prijs redelijk stabiel zou kunnen blijven. Dit soort voorraden zouden dan wel door met name particuliere handelaren moeten worden beheerd en niet door de overheid.

"Private partijen zijn het best om de markt niet te veel te ontwrichten", vindt Van Berkum. "In het verleden is gebleken dat het veel geld kost als overheden het doen. Dat zijn geen handelaren en dan zie je dat er toch vaak op verkeerde momenten wordt ingekocht en verkocht."

Nederland moet zeker niet op eigen houtje een graanreserve gaan opbouwen, benadrukt hij. "Dat is niet de manier om het op te pakken. Dan volg je precies hetzelfde spoor als in 2008 en 2011 toen de prijzen ook sterk stegen. Landen verboden exporteurs toen om uit te voeren, wat de krapte op de markt alleen maar versterkte en de prijzen verder deed stijgen. De G20 willen het nu coördineren. Als Nederland deze weg inslaat, pakt het hier misschien nog goed uit, maar zitten andere landen op de blaren."

Internationale organisaties hebben eerder geprobeerd de prijs te stimuleren door voorraden graan, suiker en cacao aan te leggen. "Maar het is eigenlijk nog niet gelukt", concludeert Van Berkum, die aangeeft dat de verkoop uit de graanvoorraad er jaren terug zelfs voor zorgde dat de prijzen onder druk kwamen te staan.

Laatste reacties

 • nak

  Jozef heeft 3000 jaar geleden bewezen dat het aanleggen van voorraden door de overheid geen slecht idee was

 • jan1966

  Voor dhr. Maat is het belang van de consument duidelijk groter dan van zijn EIGEN LEDEN akkerbouwers, zodra de prijs te hoog wordt moet er worden ingegrepen door te gaan hamsteren. Massaal opzeggen dat lidmaatschap van de LTO, dat lijkt me wel duidelijk nu

 • John*

  voorraad moet je aanleggen in tijden van overvloed. nu is er een tekort en moet je eerlijk delen of je goedkoop aangelegde voorraad duur verkopen :-). In tijden van krapte gaan hamsteren zal de prijs alleen maar opdrijven. En als er dadelijk een overschot is het je een hele dure voorraad.

 • joannes

  Heb je de ETF´s verkocht John*? Dat geeft een buffertje!

 • John*

  ETF's ???

 • politiek

  Is de LTO nu aan het speculeren. ? Inderdaad vooraden moet je aanleggen, juist als de prijs laag is van de granen om de periode,s van duur graan te overbruggen. Wat de heer Maat (LTO) er mee wil bereiken voor zijn eigen achterban snap ik ook niet. Onduidelijk is ook waarom men niet eerder op dergelijke iedeen komt. De (Z)LTO kan dit namelijk ook zelf regelen en doen. Kapitaal heeft men ruim voldoende. Vele tientallen miljoenen euro,s n.l.

 • joannes

  Ik dacht dat dit bedoelde met de voorraad verkopen wanneer de prijs hoog is: http://www.bloomberg.com/quote/LCOR:LN

 • jan10

  Wat een gezijk dat het graan duur is , bij 50 ct is het mischien duur maar nu nog lang niet.
  De markt moest toch zo nodig zijn werk doen??
  We zijn blijkbaar verslaafd aan goedkoop voedsel!
  In een brood van ca.1.50 zit voor max. 20 ct. graan ,wie maakt dat dan duur????

 • henk 60

  Ik ben het volkomen met jan10 eens.
  Begin jaren 80 was de tarwe duurder dan nu en er zijn al vele jaren inflatie overheen gegaan. Niet zeuren dus het is altijd te goedkoop geweest en dit kon niet uitblijven. Nu de rest van de produkten nog omhoog te beginnen met het graszaad.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.