Akkerbouw

Nieuws 1456 x bekeken 4 reactieslaatste update:31 okt 2012

Uienexport naar Afrika fors hoger

Zoetermeer - Nederland heeft in de periode van week 26 2011 tot en met week 25 2012 847 miljoen kilo uien geëxporteerd. Dat is iets meer dan in het seizoen ervoor. Toen ging 838 miljoen kilo uien de grens over. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Opvallend was de sterke exporttoename naar Afrika. Die steeg van 284 tot 364 miljoen kilo. Belangrijke bestemmingslanden zoals Senegal en Ivoorkust voerden het afgelopen seizoen niet meer uien in, maar andere Afrikaanse landen deden dat wel. Guinee, Mauritanië en Sierra Leone hadden veel meer behoefte aan Nederlandse uien. Zo verdrievoudige de export naar Guinee.

Tegenover de toename in Afrika stond een duidelijke afname in Europa. De uienxport binnen de EU daalde van 336 naar 262 miljoen kilo. Europa is nu dus ook niet langer de grootste afnemer.

Ook Rusland en omringende landen hadden het afgelopen seizoen aanmerkelijk minder behoefte aan Nederlandse uien. Ging het in 2010/2011 nog om 107 miljoen kilo uien, in 2011/2012 was dit slechts 23 miljoen kilo.

Verder weg waren de exportcijfers rooskleuriger. De uienexport naar landen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika steeg van 27 tot 92 miljoen kilo. Ook de uitvoer naar het Caribisch gebied nam afgelopen seizoen toe, met bijn een vijfde: 44 miljoen kilo. De export naar het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië steeg eveneens, van 40 miljoen tot 57 miljoen kilo.

Laatste reacties

 • agropak

  sorry Theo weer z'n klets verhaal van je, waar haald nederland zoveel tonnen uien vandaan ??? Weer aan het schrijven om te schrijven !!!!!!!!!!!

 • agropak

  als je de website van het produktschap tuinbouw leest is het KG geen TON !!!!!!!
  als je wat copieert doe het dan goed en typ niet wat om te typen en geld te vangen voor een l.l verhaal

 • HvdR

  Het zou een zege zijn als de Boerderij eens aan bronvermelding zou doen met klikbare links. Dan kan iedereen zien dat de redactie soms volledig van het paadje is.

 • jan10

  Kan je nagaan hoe ver ze er vanaf staan.
  Direct ontslaan die lui.

Of registreer je om te kunnen reageren.