Akkerbouw

Nieuws 504 x bekeken 8 reacties

‘Speculatie niet aan banden leggen, voorraden zinloos’

Den Haag – De hoge voedselprijs mag geen aanleiding zijn speculatie met indexfondsen aan banden te leggen, want voedselprijzen worden nog steeds vooral door de fysieke markt gemaakt. Dat betoogt onderzoeker Siemen van Berkum van het landbouweconomische instituut LEI, die ook niet gelooft dat publieke graanvoorraden soelaas bieden.

Van Berkum reageert op het besluit van een drietal Duitse en een Oostenrijkse bank op te houden met indexfondsen met agrarische grondstoffen. Een vierde Duitse bank, Deutsche Bank, heeft aangekondigd voorlopig geen nieuwe agrarische indexfondsen op te zetten. “De banken reageren op maatschappelijke druk. Uit alle serieuze studies blijkt dat speculatie op een dagkoers wel effect heeft, maar dat over een langere termijn de fysieke vraag en aanbod prevaleert.”

Bij indexfondsen wordt geld van speculanten belegd in termijncontracten. De handel verloopt automatisch, wat de beheerkosten laag maakt. Wanneer de prijs op bijvoorbeeld mais op de termijnmarkt oploopt, bewegen de miljarden van indexfondsen vaak direct naar het graan, om het weer net zo makkelijk te verlaten.

De speculanten hebben geen interesse in levering van grondstoffen en leiden volgens critici tot grote schommelingen op de markt. Misschien immoreel, maar nauwelijks schadelijk, aldus Van Bekrum. "Partijen die bovendien het graan echt nodig hebben houden zich vaak afzijdig van het spel dat gespeeld wordt. Na een oogstrapport zien ze het fondsgeld de markt op stromen en nemen ze een pauze.”

In het opzetten van publieke graanvoorraden zoals LTO Nederland betoogt, gelooft Van Berkum ook niet. “Je bouwt voorraden op als de prijzen zakken en dus niet nu.” EU-lidstaten hebben op de graanmarkt tegengestelde belangen en komen dus nooit tot goed beheer van voorraden, aldus Van Berkum. “Bovendien is een hoge graanprijs voor de kapitaalkrachtige EU eigenlijk geen direct probleem.”

Laatste reacties

 • B bob

  Een WUR medewerker die speculatie met voedingsmiddelen een goede zaak vind ? Begrijp ik het nu goed ? Ik weet dat het daar een stelletje facisten zijn maar dit lees ik waarschijnlijk niet goed. Zou hij het een goed idee vinden dat er miljoenen extra doden vallen de komende periode omdat de voeding niet meer te betalen is voor de hulporganisatie's ? Stond hij te juigen toen de ontwikkelinghulp op het schavot lag ?

 • joannes

  Beste B bob speculatie heeft een slechte naam maar is enorm nuttig voor liquiditeit en risico management. Een boer heeft tijdens de groei periode van zijn product/oogst geen inkomen en waarschijnlijk wel kosten. Wanneer hij nu een deel (groot of klein) op de future markt kan verkopen tegen een prijs die hem past kan hij cash ontvangen in ruil voor een leververplichting op het moment dat hij kiest. Alle prijsrisico´s zijn dan voor de koper van zo´n future, het lever risico van kwantiteit/kwaliteit op het bepaalde moment houdt de boer. Met de cash kan hij de rekeningen betalen en hoeft hij zich geen zorgen te maken voor een lagere prijs opbrengst. In veel gevallen verkopen US boeren 30 to 40% van hun oogst dmv futures. Nu met de droogte zijn de, bv corn, futures sterk gestegen en dat is in het voordeel van de ¨future¨ eigenaar maar het had ook anders kunnen lopen. Zoals het er in eind juni naar uitzag zou er een record oogst zijn en de boer die zijn oogst niet verkocht had zou een veel lagere prijs ontvangen dan bv maart12 voor levering october12.

 • joannes

  B bob vervolg #2: Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de prijs zo sterk gestegen is omdat boeren in juni, uit angst dat het product niets waard zou zijn, meer dan 50% verkocht hebben moesten met de dreigende droogte een deel terug kopen om hun leververplichting veilig te stellen. Dat verplicht terugkopen heeft de prijs op gedreven, maar terecht want de hoeveelheid corn die geleverd kon worden daalde ook zeer snel ivm de droogte. Een boer die de principes gevolgd had, 30 % verkopen voor wat cash, zou waarschijnlijk gewoon kunnen leveren en voor de rest een hoge markt prijs ontvangen. Gespiegeld kan je zo ook als gebruiker, bv een varkens houder, opereren en daaree het prijs risico dempen.

 • politiek

  De boterberg, de melkpoederberg, de graanberg. Gelukkig zijn er binnenkort verkiezingen. Kunnen we gelijk even vragen en regelen of dit overheidskosten ( belastingbetaler) zijn of kosten voor de sector zelf.

 • jan10

  Men kan speculeren wat hij wil ,maar dat graan verdwijnt er niet van.
  Het geeft mischien wat hogere piek maar ook een dieper dal,dus niets mis mee.

 • B bob

  80% van de farmers in the USA hebben al sinds mensenheugenis de markt in eigen hand . Die slaan hun oogst altijd op in enorme silo's en leveren van daaruit per treinlading de corn en tarwe direct aan de verwerkende industrie . Deze manier werk goed omdat de markt erg stabiel is Johannes.
  Hebben Jullie vroeger niet een cooperatieve boerenleen bank opgericht om voorfinancering mogelijk te maken? Dat die Bank nu gewoon net zo weinig mededogen heeft als al die andere is een ernstige zaak.

 • nak

  ten opzichte van ethanol productie uit mais is het speculeren van granen maar een minimaal vergrijp, de speculant zal altijd zijn graan weer van de hand doen terwijl dankzij de amerikaanse overheid een groot gedeelte van de mais eindigd in wonderful green fuel.

 • B bob

  Ook een minimaal vergrijp heeft soms erg nare gevolgen.
  Rij maar eens met 100 km per uur in een vrachtwagen door een woonwijk op het moment dat de kleuterschool uit komt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.