Akkerbouw

Nieuws 983 x bekeken 8 reacties

'Speculatie leidt niet tot duurder voedsel'

Chicago - Speculatie leidt niet tot hogere voedselprijzen. Het kan zelfs prijsdempend werken. Die conclusie trekt analistensite Agrimoney uit de prijsontwikkeling van enkele landbouwgewassen.

Het is niet verwonderlijk dat durfkapitalisten (hedgefunds) en andere speculatieve beleggers worden aangevallen op de hoge voedselprijzen, schrijft Agrimoney. "Investeerders zoals hedgefunds staan niet bepaald bekend om het hanteren van een hoge moraal in hun investeringskeuzes. Ze zijn gemakkelijk te beschuldigen dat ze de honger in de wereld verergeren doordat ze veel geld in voedsel steken. Daardoor wordt voedsel duurder. Maar de aanval op voedselspeculanten is gebaseerd op emotie, niet op bewijs", concludeert Agrimoney in de analyse.

Agrimoney heeft de prijzen van een aantal gewassen in de Verenigde Staten op een rij gezet. De maisprijs steeg in juli 15,5 procent. Soja werd vorige maand 12,2 procent duurder. In beide gewassen wordt veel gehandeld op de termijnmarkten, waar speculanten vaak grote posities innemen.

Maar de prijs van uien steeg in die maand met 24 procent en selderij zelfs met 85,2 procent, ook als gevolg van de droogte in de VS. Maar die gewassen zijn niet verhandelbaar op een termijnmarkt. "De uienprijzen schommelen in veel jaren sterker dan die van mais of soja. Prijsbewegingen worden veroorzaakt door vraag en aanbod. Speculatie heeft hooguit een tijdelijk effect", concludeert Agrimoney. "Bovendien kan speculatie de prijs ook drukken als speculanten 'shortposities' innemen."

Vandaag bespreken de G20, de grootste economieën in de wereld, de gevolgen van de hoge voedselprijzen.

Laatste reacties

 • HvdR

  Geheel mee eens! Leve de speculant: http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1985

 • joannes

  We zijn het een keer eens HvdR!

 • denker123

  De krappe voorraad van mais,tarwe en soyabonen is de oorzaak van de hoge voedselprijzen,wat veroorzaakt is door het te grote gebruik voor biobrandstoffen ,daardoor kunnen de speculanten hun gang gaan bij een misoogst zoals nu.In het droge jaar1976 was er geen reaktie op de graanprijzen omdat de voorraad veel groter was,aardappelen en uien waren wel veel duurder omdat deze maar een seizoen bewaard kunnen worden.In de V.S.was er in 1988 ook een misoogst de graan en soyaprijzen waren maar een paar maanden hoog,en vielen direkt terug naar het oude peil door de grote voorraad

 • awknop

  Afgezien van de prijsverhogingen door de toenemende vraag vanuit de biobrandstofproductenten, is het natuurlijk onzin dat speculatie geen prijsverhogend effect heeft. Er zitten partijen in de handelsketen die geld verdienen en vaak flink veel geld. Dat moet ergens vandaan komen. Het komt uit de zakken van de boeren of uit de zakken van de consumenten.

 • joannes

  @awknop, wie zegt dat speculanten alleen maar geld verdienen? Het kunnen diezelfde boeren zijn die via de termijnmarkt voor 13 Juni hun een deel van hun oogst hadden verkocht, omdat er totdat moment een steeds lagere prijs verwacht werd en ze liquiditeit nodig hadden.

 • awknop

  @ Joanes. Die boeren zijn geen spekulanten maar dekken prijsveranderingen af. De afnemer aan de andere kant (aannemende dat dat de verwerker/gebruiker is) weet dan voor welke prijs hij aan de slag kan en verzekert zich daarmee tegen verrassingen. Daar was de termijnmarkt ook van oorsprong voor bedoeld. Spekulanten zijn degenen die eigenlijk weinig te zoeken hebben in de keten, maar alleen in- en verkopen om winst te behalen uit prijsschommelingen. Vergelijk het met valutahandelaren die als de prijs 0.00001% omlaag gaat voor miljoenen inkopen en dan als de prijs 0.00002% omhoog gaat weer te verkopen. Ze dragen eigenlijk niets bij, maar verdienen wel (veel) geld.

 • joannes

  @awknop, wie zijn de tegenpartij van die boeren en verwerkers in de markt? Wie zorgt dat vraag en aanbod weer in verhouding komen in de markt?

 • HvdR

  awknop, lees de link in #1 + 'Leve de speculant!' van Walter Block: http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1874
  En reageer daar eens inhoudelijk op.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.