Akkerbouw

Nieuws 580 x bekeken

SovEcon verlaagt tarweproductie Rusland

Moskou - Marktbureau SovEcon verlaagt de oogstprognose voor Rusland. Het bureau gaat nu uit van een tarwe oogst van 40 tot 43 miljoen ton. In de vorige prognose ging SovEcon uit van 46,5 miljoen ton.

Daarmee komt de Russische tarweproductie in de buurt van die in 2010 toen het land vanwege droogte slechts 41,5 miljoen ton tarwe van de akkers haalde, stelt analistensite Agrimoney. In augustus dat jaar stelde Rusland een exportverbod in voor graan, waarna de prijzen sterk stegen.

Officieel houdt het Russische ministerie van landbouw nog vast aan een graanoogst van 80 miljoen tot 85 miljoen ton, waarvan 50 miljoen ton tarwe. Premier Medvedev melddde vorige week nog dat er geen exportbeperkingen nodig zijn. Maar veel analisten vinden dat niet realistisch meer. Ze gaan er vanuit dat Rusland de export gaat beperken om te voorkomen dat veevoer te duur wordt. Rusland heeft miljarden euro's geïnvesteerd in de veehouderijsector.

Daarnaast wijzen analisten erop dat ook de graanproductie in andere delen van de wereld onder druk staat. Dat betreft niet alleen de mais- en sojaproductie in de VS maar ook de graanproductie in Argentinië, Australië en Zuid- en Oost-Europa, allemaal vanwege een tekort aan regen.

In de droge gebieden in de Verenigde Staten is het gaan regenen. De neerslag komt te laat voor de mais, maar analisten verwachten dat de sojabonen redelijk herstellen als de regen aanhoudt.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft in de wekelijkse beoordeling van de gewassen de conditie van de sojapercelen redelijk stabiel gehouden, nadat die zes weken achter elkaar was verlaagd. Van alle sojapercelen wordt 29 procent beoordeeld als goed of uitstekend. Maar het aandeel slechte en hele slechte percelen is 2 procentpunten gestegen naar 39 procent.

De conditie van de mais is verder verslechterd door de droogte. Het USDA plaatst 50 procent van de maispercelen in het hele land in de categorie slecht of zeer slecht. Dat was vorige week 48 procent. In de catergorie goed of uitstekend valt 23 procent van de percelen, 1 procentpunt minder dan vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.