Akkerbouw

Nieuws 701 x bekeken

Smaakstof snoert bacterie de mond

Rouen - Aardappelen hebben minder last van zwartbenigheid als de communicatie tussen ziekteverwekkende bacteriën verstoord wordt. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Franse universiteit van Rouen gekomen. De methode werkt mogelijk ook tegen natrot en zachtrot.

De veroorzakers van zwartbenigheid in aardappelen werken samen en gebruiken daarvoor signaalstoffen. Om dit proces te verstoren, stimuleren de Franse onderzoekers het bodemleven. In de hoop dat goedaardige micro-organismen de signaalstoffen afbreken en een aanval op de aardappel uitblijft.

Sommige bacteriesoorten halen hun energie uit de signaalstoffen van de bacterie, die zwartbenigheid veroorzaakt. De onderzoekers zien deze bacteriën daarom als natuurlijke bondgenoten in de strijd tegen deze ziekteverwekker. De aantallen van deze natuurlijke vijanden zijn echter te laag om het gehalte aan signaalstoffen op een goed peil te houden.

Daarom worden deze biologische bestrijders gevoerd met de smaakstof gamma-caprolacton. De aantallen van de goedaardige bacteriëbn nemen zo sterk toe. Ze breken vervolgens in rap temp de signalen af en snoeren zo de ziekteverwekker de mond.

Twee Franse onderzoeksinstituten hebben inmiddels octrooi aangevraagd op de nieuwe aanpak van natrot, zachtrot en zwartbenigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.