Akkerbouw

Nieuws 924 x bekeken

Pootgoedsector wil vervolg op erwiniaplan

Doetinchem - De pootgoedsector wil een vervolg op het Deltaplan Erwinia, dat dit jaar afloopt. Gedacht wordt aan een aantal demonstratieprojecten. Ook worden pootgoedbedrijven begeleid in de aanpak van erwinia.

Het vervolg wordt veel kleiner van opzet dan het deltaplan, zegt Jan Hoogland, voorzitter van de projectcommissie Deltaplan Erwinia. "We willen de kennis die we hebben opgedaan met het onderzoek naar erwnia in de praktijk brengen. Maar de opzet wordt veel beperkter dan het deltaplan."

De resultaten van het deltaplan worden eind dit jaar in bijeenkomsten aan telers gepresenteerd, zegt Hoogland. "Er is niet één oplossing voor erwinia. We willen aangeven welke risicofactoren een rol spelen in de verspreiding van erwinia. Ons uitgangspunt is dat de maatregelen praktisch uitvoerbaar moeten zijn."

Upt Hiddema, voorzitter van de sectie Pootgoed van LTO-Noord, vindt het belangrijk dat het deltaplan een vervolg krijgt. "Er is veel geld in het onderzoek naar erwinia gestoken gedurende acht jaar. Dat moet naar de praktijk worden vertaald. We willen twintig pootgoedbedrijven begeleiden bij de aanpak van erwinia. We zoeken financiering bij telers en handelshuizen en voorlopig nog niet bij de overheid. De keuringsresultaten van de NAK laten zien dat we erwinia nog steeds niet onder controle."

Keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 19,5 procent van het pootgoedareaal in klasse verlaagd. In 81 procent van de klasseverlagingen was bacterieziek de oorzaak. Dat was vorig jaar 74 procent en in 2011 77 procent. Het Deltaplan Erwinia heeft in twee fasen totaal acht jaar gedraaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.