Akkerbouw

Nieuws 2030 x bekeken 4 reacties

NAV: huidige tarweprijs net boven kostprijs

Noordhoek - De kostprijs van tarwe ligt voor de teler rond 240 euro per ton. De huidige tarweprijs dekt maar net de kosten, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De prijs is zeker niet toereikend om de prijsdalen in het verleden te compenseren.

Dat schrijft NAV in een open brief aan de akkerbouwers. In de kostprijsberekening van NAV krijgt de teler een vergoeding voor de eigen arbeid en een marge van 15 procent, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. "Bij iedere onderneming is er pas winst als alle lonen zijn betaald. Dat geldt dus ook voor een akkerbouwer. De marge van 15 procent is een vergoeding voor het risico dat de ondernemer loopt en dient als buffer om magere jaren op te vangen."

Door de lage graanprijzen in het verleden is wereldwijd weinig geïnvesteerd in de landbouw, stelt De Jong. "Daardoor is de productie nu onvoldoende om de stijgende vraag bij te houden. De NAV wil dat de EU het graanbeleid herziet. Wij willen een marktordening die zorgt voor voedselzekerheid, redelijke consumentenprijzen en kostendekkende prijzen voor de telers. Daarin past een bodemprijs van 18 cent per kilo tarwe."

Eventuele overschotten kunnen worden omgezet in bio-ethanol. De Jong: "Maar er ontstaan niet snel overschotten. De vraag naar graan groeit sneller dan de productie. Bovendien kan de EU eiwitgewassen stimuleren om de invoer van soja te reduceren."

Volgens De Jong moet de EU overstappen van inkomenssteun naar productsteun. "Er is een andere weg nodig voor de voedselproductie. Willen we de productie op peil houden, dan zijn faire prijzen nodig voor de telers. Daar komt steeds meer begrip voor."

Laatste reacties

 • Mels

  reken het ook even uit met land van tussen de 55 en 85 duizend euries......

 • joannes

  Mels; dat land zou gewaardeerd moeten worden op zijn verdiencapaciteit en niet andersom. Wanneer het land te hoog gewaardeerd is naardat het kan verdienen zou je het in waarde moeten afboeken als productie middel. Nu zullen de meesten dat niet fijn vinden en ook de banken met goedkoop vreemd vermogen hebben hier een belang. Maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als de rente een beetje gaat stijgen. Wanneer 5%-> 6% wordt is dat een vreemd vermogen kosten stijging van 20% en van 3%-4%; 33%. Wanneer er dan zijn die scherp aan de wind zeilen, zullen die met zo´n kosten stijging een flinke knauw krijgen.

 • jan10

  Dus het graan is nog steeds spotgoedkoop!!!

 • joannes

  Jan10 prijzen worden bepaald door vraag en aanbod! Totdat de droogte in de US echt doorzette was de prijsverwachting erg laag ivm het grote aanbod wat verwacht werd. De natuur heeft dit weer eens op zijn kop gezet! Zo is het met de agro, het zijn de onvoorziene omstandigheden die het bepalen of er tekort ,genoeg of teveel van iets is, en dan voor het volgend jaar een motivator zijn om veel of weinig in te zaaien. Er wordt alleen door overheden naar kostprijzen en opbrengstprijzen gekeken ivm de gevoeligehid voor respectievelijk de boeren of de burgers. Zodra die gevoeligheid flink door de pijngrens gaat wordt er weer ingegrepen met of prijsondersteuning of, zoals nu mogelijk is, minder gebruik voor biobrandstoffen. Het weer is dus je grootste vriend of vijand, en naar de kostprijs kijkt men alleen wanneer er een ramp dreigt.

Of registreer je om te kunnen reageren.