Akkerbouw

Nieuws 2691 x bekeken 9 reacties

'Minder mais voor brandstof voorkomt voedselcrisis'

Washington - Als een groot deel van de maisteelt niet voor biobrandstoffen maar voor voedselvoorziening wordt ingezet, kan dat een nieuwe voedselcrisis voorkomen. Dat stelt het International Food Policy Research Institute (Ifpri).

Daarmee doelt Ifpri vooral op de situatie in de Verenigde Staten. Op dit moment is liefst 40 procent van de Amerikaanse maisproductie bestemd voor de productie van biobrandstoffen.
De organisatie pleit er daarnaast voor dat landen geen exportstops instellen. Dat zou alleen maar de prijs opdrijven, omdat landen die voor hun voedsel van import afhankelijke zijn dan tot paniekaankopen zouden overgaan.
Ifpri reageert met zijn uitspraken op de extreme droogte waar de VS lang mee te kampen had en heeft. Een woordvoerder van Productschap Akkerbouw liet eerder al weten dat pakweg een kwart van de Amerikaanse maisoogst definitief verloren is.

Laatste reacties

 • a vossen

  Deze organisatie wil gewoon goedkoper graan. Dat ze dat dan ook zeggen.

 • agri2

  We kregen ruim 20 jaar geleden geleden tijdens de akkerbouwacties te horen dat akkerbouw een zinloze bezigheid was. Agrificatie (non food gewassen) was het toverwoord. Nu is het eindelijk zover en nu willen de politiek en vooral onze afnemers (multinationals op zoek naar lage prijzen) er weer vanaf.
  De graanprijs is echter nog steeds niet hoog, de prijs is wat minder laag.

 • Paul Grefte

  Een groot deel van de wereldburgers agri2, besteedt meer dan 50%(!) van hun maandinkomen aan voeding. Wel wrang als je dan de graanprijs in korte tijd ziet verdubbelen en er nog steeds producenten zijn die vinden dat ze het graan weggeven........

 • a vossen

  je kan vandaag graan kopen aan de prijs van 1980.
  als u vandaag een huis kon kopen aan de prijs van 1980, zou u dat dan duur durven noemen?

 • politiek

  Ik meen dat de Nederlandse consument ongeveer 15 procent van zijn inkomen aan voeding besteed. Aanzienlijk minder dus als die genoemde 50 procent. Tevens bestaat de kostprijs van een gewoon brood uit ongeveer 5 procent graan. De humane sector in Nederland zal dus niet zo gauw getroffen worden door die stijgende graanprijzen. Bij de veehouderij ligt dat anders en nog wranger is het voor uiteraard de bevolking die direct van graan afhankelijk zijn. B.v. Ontwikkelingslanden.

 • jan10

  Info: die 50% die genoemt word zegt meer over het inkomen dan over de graanprijs, en inderdaad we geven het nog steeds weg!

 • Sylke

  Laten ze die graaiers die speculeren met graan maar eens aanpakken
  daar verdwijnt het geld naartoe IPV naar onze boeren of naar de hongerende bevolking van otwikkelingslanden
  Eerst elke wereldburger een volle maag en daarna pas Agrificatie!

 • joannes

  Beste Sylke, je weet niet waar je over schrijft. Dat speculeren kunnen boeren zijn die ivm de verwachte hoge opbrengsten inschattingen en daardoor lage prijsverwachtingen in mei een deel van oogst op de futuremarkt voor liquiditeit verkocht hebben. Toen het weer omsloeg en de opbrengsten inschattingen snel daalde in 3 weken tijd, moesten deze boeren, ivm het mogelijk niet na kunnen komen van leververplichtingen deze futures verplicht, snel terug kopen wat de prijs opdreef. Alleen speculanten, die voor liquiditeit zorgen, krijgen de prijzen niet omhoog of omlaag. Het onderliggende probleem is droogte en niet speculanten.

 • denker123

  Zelfs dit artikel komt niet in de Amerikaanse media,de ethanolmakers hebben zoveel invloed dat dit uit het nieuws gesensureerd wordt.Op t.v. en kranten ziet men alleen hopelose boeren bij hun verdroogde gewassen en bruine weiden zonder voer,de voedselprijzen zullen sterk stijgen zeggen ze erbij.Maar over de grootste maisgebruiker de ethanolindustrie geen woord ,die kunnen beter wat minder ethanol maken, want het is alleen maar van kunstmest, aardolie en gas ethanol maken zonder enig rendement voor het milleu.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.