Akkerbouw

Nieuws 521 x bekeken

India wil suikerexport beperken

New Delhi - India wil een heffing leggen op de export van suiker. De regering had de invoerheffing voor suiker in juli al met 10 procent verlaagd, meldt persbureau Reuters.

Ook wordt een half miljoen ton suiker uit de interventievoorraad op de markt gebracht. De regering wil zo een verdere stijging van de suikerprijzen voorkomen. De grootste suikerverbruiker ter wereld produceert door droogte minder suiker en moet meer importeren.

De suikerprijs is in India sinds 1 januari met ruim 22 procent gestegen en bereikte voor India een recordniveau vorige week vrijdag. Een geluk voor India is dat het land in de voorgaande jaren een grote voorraad suiker heeft opgebouwd. Daardoor vond  de regering het tot nu toe niet nodig de export aan banden te leggen. Maar omdat de moesson veel minder regen heeft gebracht dan verwacht, gaat India minder suiker produceren. Daarom wil de regering de export beperken en de import stimuleren.

De suikerproducenten in India vinden een exportheffing overbodig, meldt Reuters. Zij vinden dat India genoeg suiker op voorraad heeft om volop te kunnen blijven exporteren. Bovendien wijzen ze op de suikerprijzen op de wereldmarkt die dalen vanwege het grote aanbod.

Op de termijnmarkt in Londen sloot donderdag het oktobercontract voor suiker op $581,50 per ton witsuiker. Dat is een daling van 6,4 procent sinds 1 augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.