Akkerbouw

Nieuws 916 x bekeken

Fors minder kilo's consumptieaardappelen

Doetinchem - Het aantal kilo's in de percelen met consumptieaardappelen valt dit jaar sterk tegen in het zuidwesten van Nederland. Dat signaleert DLV-adviseur Jeroen Willemse. Volgens hem zit er veel bacterieziekte in de aardappelplanten. Er is veel slijtage en het loof sterft sneller af.

Willemse stelt dat veel stengels doodgaan en dat de knollen daardoor niet verder groeien. Dat heeft ook een lager onderwatergewicht tot gevolg. Vooral het aardappelras Agria heeft het zwaar.

Willemse noemt het weer als grote boosdoener. "Het voorjaar was koud en nat en drie weken geleden hadden we ineens een erg warme periode. Net zoals nu. Daardoor hebben de aardappelen een flinke tik gekregen. Ik schat dat we dit jaar minimaal 10 procent minder kilo's hebben dan in 2011."

Zijn DLV-collega Paul Hooijman in de Flevopolder ziet ook dat de kilo's achterblijven. Ook hij neemt de wisselende weersomstigheden (eerst teveel slecht weer, daarna teveel zon) als grootste oorzaak. "Er is nu nauwelijks groei."

Of registreer je om te kunnen reageren.