Akkerbouw

Nieuws 1039 x bekeken

EC schat verlies mais in op 17,7 procent

Brussel - Vanwege de hoge temperaturen en aanhoudende droogte verwacht de Europese Commissie (EC) grote oogstverliezen in Zuid- en Oost-Europa. De gemiddelde maisopbrengst komt Europa-breed 17,7 procent lager uit dan het voorgaande seizoen.

Italië, Roemenië, Bulgarije en Hongarije kennen de meeste schade. Dat blijkt uit het maandelijkse MARS-bulletin over de periode 21 juli-20 augustus van het gemeenschappelijk centrum voor onderzoek (JRC) van de Europese Commissie. De hoge temperaturen en de droogte zorgen volgens de EC voor onvermijdelijke schade in de zomergewassen. Er wordt uitgegaan van een productiedaling van 5 tot 6 procent voor harde tarwe en aardappelen, terwijl voor suikerbieten rekening wordt gehouden met een verlies van 1,9 procent.

In vergelijking met 2011 blijven de opbrengsten voor tarwe en gerst constant. Voor rogge wordt zelfs een sterke stijging van 9,1 procent verwacht. De koolzaad en bietenopbrengsten gaan met 5,2 procent stijgen.

Over het geheel genomen zijn in het zuiden van Europa van midden juli tot midden augustus hoge temperaturen gemeten bij een tegenvallende neerslag. De temperatuur in het noorden en het noordoosten van Europa was die periode voor de tijd van het jaar iets koeler. Een daling van de neerslag maakte daar de oogst van wintertarwe mogelijk en zorgt er voor goede groeiomstandigheden voor de zomergewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.