Akkerbouw

Nieuws 3330 x bekeken

CZAV: hoogste voorschotprijzen graan ooit

Wemeldinge - Coöperatie CZAV betaalt voor de graanoogst van dit jaar recordhoge voorschotprijzen. Voor maaltarwe betaalt CZAV 200 euro per ton, voor voertarwe 190 euro en voor gerst 185 euro.

De voorschotprijzen zijn gebaseerd op kwaliteit en marktomstandigheden, zegt adjunct-directeur Ko Francke. "Om de kwaliteit te bepalen nemen we voorafgaand aan de oogst monsters met een mobiele combine. Als we voldoende volume binnen hebben kunnen we beoordelen of de verwachte kwaliteit ook is gerealiseerd. Daarnaast zijn de marktomstandigheden erg gunstig. We kunnen nu al graan verkopen voor deze prijzen. Daarom zijn de voorschotprijzen de hoogste die CZAV ooit heeft aangeboden."

Vorig jaar augustus lagen de voorschotprijzen voor de oogst van 2011 een stuk lager. Toen betaalde CZAV voor maaltarwe 150 euro per ton, voor voertarwe 140 euro en voor brouwgerst 170 euro. In 2010 lagen de voorschotprijzen op 155 euro voor maaltarwe, 150 euro voor voertarwe en 155 euro voor brouwgerst. Francke: "In verband met de te verwachten kwaliteit baseren we de voorschotprijs van gerst van oogst 2012 op die van voergerst."

De Rabobank ondersteunt de verwachtingen van CZAV. Analisten van de Rabo Agri Commodities Markets Research verwachten dat de graanprijzen minstens op het huidige niveau blijven. Doordat de productie van tarwe in Rusland tegenvalt moeten de tarwevoorraden in de wereld flink worden aangesproken. Bovendien dreigt er een mindere productie in India en Australië door droogte. De Rabo denkt dat de vraag naar graan voor veevoer hoog blijft, ondanks dat veehouders minder dieren houden. Er is te weinig gras en hooi beschikbaar, ook vanwege de droogte.

Opvallend is dat de Rabo-analisten de hoge prijsniveaus voor tarwe en mais laten voortduren tot in de zomer van 2013, terwijl dan de eerste tarwe in het nieuwe seizoen op het noordelijk halfrond alweer is geoogst. De voorraden worden zo krap dat de nieuwe tarweoogst maar weinig op de prijzen zal drukken.

De tarweprijs wordt ondersteund doordat er te weinig mais en sojabonen beschikbaar is vanwege de droogte in de VS. Volgens de Raboa-analisten moet de markt een nieuw evenwicht vinden. Dat kan alleen als hogere prijzen voor graan en soja de vraag gaat temperen. Tot nu toe verbazing hebben de sterk gestegen prijzen nog nauwelijks gezorgd voor een daling van het verbruik. "De sojaprijs in de VS ligt boven de 16 dollar per bushel (478 euro per ton), maar de vraag uit China blijft aanhouden", schrijven de analisten in een maandelijks rapport van de Rabobank over de markt van agrarische grondstoffen. De analisten verwachten dat de graan- en sojaprijzen later in het seizoen mogelijk nieuwe records moeten breken om alsnog het verbruik te laten dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.