Akkerbouw

Nieuws 2089 x bekeken

Bakkers waarschuwen consument voor duurder brood

Gouda – Op grond van de huidige graanprijzen zou de prijs van een brood met 5 tot 10 cent omhoog moeten. Dat stelt voorzitter Jos den Otter van de Nederlandse brood- en banketbakkers ondernemersvereniging (NBOV).

In veel media is donderdag het bericht opgepikt dat de broodprijs in september met 15 tot 20 cent omhoog gaat. Den Otter nuanceert de berichtgeving die op basis van zijn uitspraken op de radio de ronde doet.

Bakkers kijken volgens hem naar de prijsontwikkeling van tarwe op de termijnmarkt Matif in Parijs. Daarnaast hebben zij al berichten ontvangen van meelfabrikanten dat meel duurder gaat worden. Hoeveel is nog niet bekend, maar gesproken wordt over een prijsstijging van 15 procent. Eind september worden de nieuwe contracten voor het komende jaar afgesloten.

Meel kost de bakkers afhankelijk van soort en kwaliteit 50 tot 60 euro per honderd kilo. In een brood van 800 gram gaat 500 gram meel. Bij een prijs van 60 cent per kilo meel, zit er dus voor 30 cent aan meel in een brood. Bij een prijsverhoging van 15 procent komt de kostprijs van het meel in brood op 34,5 cent. Een plus van bijna 5 cent. Maar als de graanprijzen verder stijgen, sluit Den Otter een prijsverhoging van 15 tot 20 cent per brood niet uit.

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep Akkerbouw juicht hogere graanprijzen juist toe. "Na veel jaren van dramatisch lage prijzen zitten we nu waarschijnlijk weer op de kostprijs. Daar ben ik er blij mee." Een hogere graanprijs is in zijn ogen simpelweg nodig om de wereld te kunnen blijven voeden. Alleen op die manier kunnen volgens hem de boeren ook in minder gunstige gebieden graan blijven produceren. Dat is nodig om de groeiende vraag in de wereld te kunnen bijbenen.

Het Britse voedingsbedrijf Premier Foods gaat er van uit dat zijn broodmerk Hovis de sterke stijging van de graanprijzen doorberekent aan de afnemers. ''Wat er nu gebeurt in de graanmarkt is duidelijk een buitengewone omstandigheid, gezien de droogte in de VS en het natte weer hier in Engeland zelf. Alle tekenen wijzen er op dat dit zal leiden tot een exceptionele stijging van de graanprijzen die wij zullen doorgeven,'' zegt topman Michael Clarke.

Hovis, één van de grootste broodmerken in de Britse winkels, gaat er al jaren prat op dat het uitsluitend graan uit eigen land verwerkt.

John Ramaker en Ruud Peijs

Of registreer je om te kunnen reageren.