Akkerbouw

Nieuws 780 x bekeken

Zebrachip ontdekt in aardappelstaat Idaho

Boise - Liberibacter, de bacterie verantwoordelijk voor aardappelziekte zebrachip, is gevonden in een aardappelveld in dé Amerikaanse aardappelstaat Idaho.
De bacterie werd gespot op volwassen bladvlooien in het veld dat deel uitmaakt van een testprogramma. Dat meldt de University of Idaho's Kimberly Research and Extension center. De vlooien knagen aan de bladeren en dat zorgt uiteindelijk voor donkere strepen in de aardappel. Die strepen worden pas na het bakken zichtbaar. De gevolgen kunnen groot zijn. In 2009 leidde zebra chip in de staat Texas tot 40 procent opbrengstderving.
Erik Wenniger, assisent-professor entomologie van de universiteit in Idaho: "De aanwezigheid van zebra chip in Idaho kan een economische ramp betekenen." Wenniger wijst er wel op dat de conclusie een voorlopige is. Er komen nog meer testen voor definitieve bevestiging. Volgens de universiteit kan de ziekte in Idaho tot miljoenen euro's schade leiden. Bovendien kosten behandelingen ook nog eens erg veel geld. Idaho's hoofdgewas was in 2010 in totaal nog bijna €0,8 miljard waard.
Bekend is dat de waarde van een oogst besmet met zebra chips zowel voor verwerking als voor onbewerkt hard naar beneden gaat. Dit is vooral goed te zien bij verwerkte aardappelen. Zebra chip zorgt namelijk voor veranderingen in de opgeslagen suikers. Die zorgen bij verhitting voor karamelisering. Aardappelen met die symptomen worden weggegooid.
In Nederland komt zebra chip overigens niet voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.