Akkerbouw

Nieuws 1529 x bekeken

Wiskerke Onions: 10 procent minder opbrengst

Kruiningen – De hectareopbrengst van zaaiuien daalt dit seizoen in Nederland met zeker 10 procent. In combinatie met een 10 procent lager areaal en internationaal tegenvallende opbrengsten lijkt het qua volumes geen goed jaar te worden voor de uienteelt. Dat zegt directeur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions, de grootste uienexporteur ter wereld.

Wiskerke benadrukt dat het nog vroeg is voor ramingen. “Maar ik zie voor de komende dagen nachttemperaturen tussen de 11 en 13 graden terwijl overdag de temperatuur nauwelijks bij de 20 graden komt. Voor een gezonde groei hebben telers 4 of 5 graden meer nodig. Het blijft bovendien regenachtig..” Ook andere belangrijke uienproducerende landen hebben last van onvoordelig weer. “Wiskerke ziet bij een gelijkblijvend beeld in totaal 10 tot 15 procent minder uien in de handel.”

Wiskerke ziet grote verschillen op de Europese markt, waarbij 24 cent wordt betaald in Oostenrijk maar 50 cent door Duitse afnemers. Wiskerke is volledig overgeschakeld op nieuwe oogst. De afzet van uien blijft lastig. “De handel lijkt pas los te komen als prijzen verder dalen richting 20 cent per kg.” Directeur André van Damme van aardappel- en uienexporteur Dacomex ziet de markt belemmerd door het grote prijsverschil tussen oude oogst, een restje waarvoor 6 cent wordt betaald, en nieuwe oogst, waar de prijs tussen de 35 en 40 cent beweegt. Voor Afrikaanse afnemers is dat geen keuze.”

Ook Dacomex acht een opbrengstdaling van 10 procent goed mogelijk, maar relativeert “Vorig jaar was het areaal en de opbrengst enorm. Bij een opbrengst van 50 ton netto per hectare, en dat is voorzichtig, kom je dit jaar uit op ruim 1 miljoen ton uien. Normaliter exporteert Nederland 800.000 tot 900.000 ton, dus er zijn voldoende uien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.