Akkerbouw

Nieuws 5561 x bekeken 11 reacties

Veesector VS luidt noodklok over hoge maisprijs

Washington - De veehouderijsector in de VS vreest faillissementen vanwege de hoge maisprijs. Daarom wil de sector dat de overheid de bijmengverplichting voor bioethanol versoepelt. De maisprijs is naar een record gestegen vanwege aanhoudende droogte in de VS. Dat maakt voer erg duur.

De veehouderijsector heeft een verklaring opgesteld die is ondertekend door negentien organisaties van veehouders en zuivel- en vleesproducenten. Ze vrezen dat veel bedrijven hun veestapels moeten inkrimpen. “Sommige bedrijven gaan failliet en er gaat veel werkgelegenheid verloren. De economische schade zal groot zijn. De gevolgen van deze droogte zullen ook nog voelbaar zijn in 2013 en 2014.”

De overheid stelt het verplicht dat dit jaar 57,5 miljard liter bioethanol wordt gemengd door benzine. Volgend jaar wordt dat 62,6 miljard liter. Vorig jaar is ruim 30 procent van de mais in de VS verwerkt tot ethanol. Dit jaar groeit dat naar 42 procent omdat de maisproductie veel lager uitvalt door droogte.

De maistelers, verenigd in de National Corn Growers Association, vinden de verklaring van de veehouderijsector voorbarig. “De mais moet nog worden geoogst”, zegt voorzitter Garry Niemeyer. “Bovendien is er een grote voorraad bioethanol.”

Niemeyer stelt dat de droogte ook grote gevolgen heeft voor de maistelers en de maisverwerkers. “De hele Amerikaanse landbouw moet samen optrekken en oplossingen bedenken voor deze situatie.”

Vorige week drong de AFIA, de vereniging van Amerikaanse diervoederfabrikanten, bij de Amerikaanse president Barack Obama op aan om minder granen voor de ethanolproductie in te zetten.

Laatste reacties

 • John*

  gewoon wat vee opruimen. schade of kosten hoe je het ook wil noemen worden gedekt door hogere opbrengstprijzen.

 • poldes

  kiezen wij deze keer voor voedsel of autofood?

 • drientje

  Als mais gebruikt voor de productie van bio-ethanol, dan blijft nog ongeveer de
  helft over dat goedkoop veevoer(eiwitrijk) is.

 • Aukevw

  john we gaan jou dieren toch ook niet zomaar afschieten omdat het met de mais niet goed gaat

 • Elevage

  Lijkt mij het handigst dat we eerst voor eten zorgen en daarna voor brandstof.
  Fijn de auto rijd, maar de winkels zijn leeg :-(

 • Ceas

  Ik denk dat ze toch met hun lobby bij Monsanta moeten zijn.
  Uit eindelijk zijn zij hun 'werkgever'
  GMO werkt blijkbaar averechts bij droogte.

  Biotech giants Monsanto were awarded a victory by lawmakers in Washington this week after a congressional panel voted to let farmers plant genetically modified crops made by the agriculture company despite pending legal proceedings.
  bron: http://rt.com/usa/news/monsanto-crops-biotech-genetically-325/

 • denker123

  drientje,er komt minder dan 1/4 terug van de mais als distillergrains na het maken van ethanol,dit is een groot verschil tegenover de helft.De veehouders hebben steeds meer bedenkingen bij deze distiller grains.Daarom wordt dit spul steeds meer uitgevoerd naar China. Het is geen bio meer de biobrandstoffen. zie: http://www.extension.iostate.edu/agdm/crops/outlo...

 • Mels

  Dit is wel droogte met een grote O,ook een GMO gewas kan niet zonder water.

 • aardappelboer

  waarom mogen akkerbouwers nooit eens een goede prijs beuren voor hun produkten. Altijd is er wel een sector die daar tegen aan schopt.

 • denker123

  Hoe is het mogelijk dat er een grote voorraad ethanol is,het zou de deur uit moeten vliegen als het zo milleuvriendelijk is.De Amerikanen tanken het omdat het verplicht bijgemengd is,als het vrij tanken was bleven de ethanolmakers met alles zitten. Je ziet nergens reklame voor biobrandstoffen,over ethanol wordt niet gepraat in het nieuws als het gaat over de droogte,de multinatinals zeggen blijkbaar wat er gezegd moet worden.


 • jan10

  Denker zijn wereld is niet groter dan amerika .Op de wereld word meer bio brandstof gemaakt dan amerika doet, maar daar hoor je deze meneer niet over.
  De wal keert het schip vanzelf, heel simpel.
  Voorlopig gaat het prima.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.