Akkerbouw

Nieuws 704 x bekeken 1 reactie

VS importeert mais vanwege droogte

Washington – Amerikaanse inkopers van mais richten de blik op Brazilië, meldt The Financial Times op basis van anonieme bronnen in de handel.

De situatie is volgens de krant vergelijkbaar met een situatie waarbij Saoedi-Arabië plotseling olie importeert. De VS geldt als grootste exporteur van mais wereldwijd.

Volgens de laatste raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) blijft de VS de internationale maishandel domineren, ondanks een door droogte en hitte gedecimeerde oogst. USDA verwacht dat de VS in seizoen 2012/2013 40 miljoen ton zal exporteren, op een wereldmarkt van 98 miljoen ton.

De export van Brazilië naar de VS hangt samen met de fors lagere prijzen die momenteel in Brazilië gelden. Waar de VS lijdt onder de meest ernstige droogte sinds 1956, heeft Brazilië een overvloedige oogst. Volgens sommige handelaren is Braziliaanse mais momenteel 10 dollar (€8,20) per ton goedkoper dan Amerikaanse.

Eén reactie

  • denker123

    Mais importeren en van de eigen mais 40% in ethanol laten verdwijnen de wereld op zijn kop,15% van de Amerikanen krijgen nu al voedselbonnen dat zullen er veel meer worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.