Akkerbouw

Nieuws 1725 x bekeken 2 reacties

‘Tijdelijk verbod bestrijdingsmiddelen nodig’

Leiden – Het slootwater in de regio’s Bommelerwaard, Delfland en Rijnland maar ook delen van Noord-Holland en zuidoost-Drenthe zijn dusdanig vervuild dat een tijdelijk verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen noodzakelijk is. Dat stellen onderzoekers Geert de Snoo en Marina Vijver van de Universiteit Leiden in het boek Bestrijdingsmiddelen en Waterkwaliteit.

De wetenschappers stellen dat sinds 1985 de vervuiling met bestrijdingsmiddelen fors is afgenomen. De afzetvolumes namen in deze periode met 56 procent af. Vlak voor 2001 is de waterkwaliteit in sloten en vaarten nog sterk verbeterd, omdat boeren bij het bespuiten van bepaalde gewassen minstens anderhalve meter van de waterkant moesten blijven. Het water werd hierdoor zeventig procent schoner, maar ze voldoen nog niet overal aan Europese en Nederlandse kwaliteitseisen. De belangrijkste agrarische vervuilers zijn de glastuinbouw en de bollenteelt.

De onderzoekers stellen vast dat de kwaliteit van water in sloten en vaarten in de laatste 10 jaar niet is verbeterd. Ze stellen voor dat helemaal geen gewassen meer mogen worden verbouwd binnen anderhalve meter van de waterkant. Boeren zouden voor de “natuurstroken” kunnen worden beloond met subsidies. De onderzoekers wijzen erop dat nieuwe Brusselse regels voorschrijven dat agrariërs 7 procent van hun grond reserveren voor natuur. Tevens pleiten de onderzoekers voor het gebruik van spuitkoppen die het verwaaien van gif met 90 procent kunnen doen verminderen.

LTO-beleidsmedewerker Jaap van Wenum deelt de analyse van het probleem van de Leidse onderzoekers, maar vindt de oplossing quatsch. "De belangrijkste vervuiler in de genoemde gebieden is echt de glastuinbouw, en dat los je op met een gesloten kas systeem en niet met oplossingen voor open teelten."

De onderzoekers wijzen op het gevaar dat hogere temperaturen schimmels bevorderen, wat in combinatie met de toelating van steeds meer bestrijdingsmiddelen kan leiden tot weer een toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen. In Nederland wordt jaarlijks voor 9,3 miljoen kilo werkzame stof aan bestrijdingsmiddelen gebruikt, aldus de brancheorganisatie van de agrochemische industrie, Nefyto. In de landbouw, goed voor 5, miljoen kilo, worden fungiciden worden het meest aangewend, gevolgd door herbiciden en insecticiden.

Laatste reacties

  • Ishtar

    Triest, enorm triest.

  • agratax2

    Weer een denkfout door onderzoekers.Hogere temperaturen bevorderen de schimmelgroei niet. Zij dit wel zo dan was de woestijn een grote schimmel fabriek. Deze watervervuiling moet in verband worden gebracht met de temperatuurstijging en daarmee is er weer een reden om nog meer geld in de niet te stoppen CO2 uitstoot te pompen en om de boeren het leven nog zuurder te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.