Akkerbouw

Nieuws 787 x bekeken

Rabobank: Chinese vraag mais neemt toe

Utrecht – China importeert in het seizoen 2012/2013 ten minste 8 miljoen ton mais, tegen 5 miljoen ton een seizoen eerder. Dat verwachten analisten van de Rabobank. De toonaangevende marktvorsers van het Amerikaanse ministerie van landbouw rekenen nog met een vraag naar 5 miljoen ton in 2012/2013.

De VS zelf zal door aanhoudende droogte minder mais exporteren dan gewoon, waardoor Zuid-Amerika en de EU mogelijk meer mais kunnen exporteren. De EU is normaliter geen grote maisexporteur. China is volgens de Rabobank steeds belangrijker voor de graanmarkt, die vroeger werd bepaald in het Midden-Oosten en Japan. Handelsbedrijven Olam en Cofco Agri denken dat de Chinese import van mais toeneemt tot 20 miljoen ton in 2020.

De Chinese maisoogst zelf groeit volgens de laatste ramingen van 192 naar 197,5 miljoen ton, hoewel droogte volgens de bank Goldman Sachs de productie kunnen drukken. Ook zonder droogteschade groeit de vraag naar mais voor veevoer en voeding nog sneller dan de eigen productie, aldus de Rabobank.

Ook vanuit andere markten in Azië blijft de vraag aanhouden. De Japanse import neemt toe van 15,5 naar 16 miljoen ton terwijl Zuid-Korea net als vorig jaar circa 9 miljoen ton zal importeren. De Rabobank denkt dat de maisprijs nog kan toenemen omdat al voor de droogte in de VS toesloeg er sprake was van krappe voorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.