Akkerbouw

Nieuws 1648 x bekeken 2 reacties

Ramp Rusland maakt graan direct duurder

Novorossiejsk - De overstromingen van afgelopen weekend in het zuiden van Rusland hebben niet alleen aan 171 mensen het leven gekost, maar hebben ook grote schade aangericht aan de infrastructuur en het opgeslagen en nog niet geoogst graan. Daarnaast zijn er grote zorgen over één van de twee grote opslagsilo's in de belangrijke graanhavenstad Novorossiejsk. Dat meldt de Russische graanhandel.

In het zuiden van het land viel vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag enorm veel regen. Op sommige plekken wel 28 centimeter. Lokale overheden vrezen vooral voor opgeslagen wintertarwe en mais.

De grootste zorgen liggen echter in Novorossiejsk. Dat is de belangrijkste Russische haven voor onder meer graan, olie en export. Autoriteiten hebben daar de noodklok geluid nadat in twee dagen tijd 10 centimeter regen was gevallen. Om een indicatie te geven van het belang van deze haven. Het is na Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Amsterdam en Marseille de belangrijkste haven in Europa.

Na de hevige regenval lag de haven zelfs even stil. Al het water bedreigde op zaterdag namelijk de stoomvoorzieningen. Maar ook de graansilo's in één van de twee terminals zijn beschadigd. Via deze terminal wordt jaarlijks 4,5 miljoen ton graan geëxporteerd. Aan deze silo's worden nu noodreparaties gedaan. Wat de gevolgen voor de graanexport zijn, is in dit stadium nog lastig te zeggen.

Een woordvoerder van Productschap Akkerbouw noemt de overstromingen een 'enorme ramp'. "In de eerste plaats voor de mensen, maar ook voor het graan. Voor zover mij bekend is de hele infrastructuur kapot en zijn silo's en al door het water meegesleurd. De graanramp is extra groot omdat er nog zoveel in opslag lag. In januari en februari van dit jaar was door de vorst export namelijk niet mogelijk."

De Nederlandse graanhandel vindt het vooralsnog lastig in te schatten wat de gevolgen zijn. Feit is dat graanprijzen op beurzen direct stijgen. Op de beurs van Parijs gingen de spotmarktnoteringen voor tarwe en mais gisteren met respectievelijk 7 euro en 5 euro per ton omhoog.

 

Laatste reacties

  • John*

    de silo's zaten nog vol en de nieuwe oogst komt eraan... ik geloof dat dit op veel plaatsen nog zo is.

  • politiek

    beste John, ik begrijp je reactie maar erger vind ik het dat je economie en financieel belang laat prevereren boven voedselveiligheid en volksgezondheid

Of registreer je om te kunnen reageren.