Akkerbouw

Nieuws 771 x bekeken 6 reactieslaatste update:24 jul 2012

NAK: meer verlagingen dan vorig jaar

Doetinchem - Het aantal verlagingen in aardappelen ligt iets hoger dan in 2011. Tot en met 23 juli is in totaal 16,2 procent van de aardappelen naar een lagere klasse gegaan. 2,5 procent is afgekeurd. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK).

In vier van de vijf gevallen gaat het in geval van verlaging om bacterieziek. Een jaar geleden was dat nog 74 procent. Opvallend is dat de meeste verlagingen plaatsvonden in Zuid-Nederland (18,4 procent). Er waren daar bovendien 3,3 procent afkeuringen.

Laatste reacties

 • agratax2

  4 op de 5 waarom niet gewoon geschreven 80 %. Ik weet het dat is 10 % meer dan afgelopen jaar en laat zien dat er geen vooruitgang is geboekt ondanks alle inspanningen. Wie heeft het antwoord op de vraag; 'Hoe stoppen we bacterie ziek'.

 • Mels

  We zijn druk bezig,maar daarover in de toekomst meer.Laatst is weer eens een erwinia onderzoek afgerond en kort daarna kwam ik een oude landbouwmechanisatie tegen,deze was 30 jaar oud en wat schetst mijn verbazing;ook toen een onderzoek afgerond naar erwinia en nog mooier,dezelfde conclusie als kort geleden.De klapper is een smeerding en de banden van de trekker maken wondjes in de wortels waardoor ook versmering optreed door het rijden door de sappen,nou hadden ze die centen wel aan mij kunnen geven want dat was hier al bekend,al denk ik niet dat ze mij op mijn blauwe ogen geloofd hadden.

 • henkkramer

  een chijrurg snijd ook nooit twee keer met het zelfde mes . een klapper miljoenen keren

 • pietje puk

  Een mogelijke oplossing: niet klappen in groen gewas
  goed laten afharden
  niet rooien met axiaalrollen
  direct in kisten rooien

 • Mels

  Aha.P.Puk heeft het uitgevonden.uiteraard wisten wij in onze regio dit al maar kan dit niet altijd.

 • pietje puk

  Ja Mels, klopt dat het niet altijd kan.
  Het is een mogelijkheid om het om het
  beheersbaar te houden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.