Akkerbouw

Nieuws 841 x bekeken laatste update:16 jul 2012

Uitstel besluit over RUB-middelen

Den Haag – Het CTGB steunt het voorstel van staatssecretaris Henk Bleker om het besluit over RUB-middelen tot 1 januari 2014 uit te stellen.

Dat meldde het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) maandag.

Per 1 juli 2012 zouden de RUB-middelen definitief niet meer zijn toegestaan. Door het uitstel heeft het bedrijfsleven tot 1 juli 2015 de gelegenheid om een reguliere toelating te verkrijgen voor de diverse middelen. De Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) bestond sinds mei 1978. De RUB-lijst bevat veertig toepassingen en bestrijdingsmiddelen die destijds zo onschadelijk werden geacht, zoals bier en verdund zwavelzuur, dat een reguliere toelating niet zinvol leek. De nieuwe EU-verordening 1107/2009 en de nieuwe Gewasbeschermingsmiddelenwet staan de uitzonderingspositie van deze middelen per 1 februari 2012 niet meer toe, maar kregen een ontheffing tot 1 juli.

Wel valt per 1 juli 2012 het doek voor de RUB-middelen Asepta Slakstop en zwavelzuur. Asepta Slakstop is niet meer op de markt, omdat het bedrijf niet meer bestaat en het CTGB acht zwavelzuur als bestrijdingsmiddel te gevaarlijk voor de toepasser.

Of registreer je om te kunnen reageren.