Akkerbouw

Nieuws 931 x bekeken

Minder aardappelen en uien ‘logisch’

Doetinchem - De flinke dalingen dit jaar in arealen zetmeelaardappelen en uien zijn verrassend in grootte, maar grotendeels verklaarbaar. Dat blijkt uit reacties uit het land. “Markttechnisch is er niet veel aan de hand.”

Uit de vroege raming van het CBS blijkt dat het areaal zetmeelaardappelen fors krimpt met 12 procent tot circa 43.000 hectare. Volgens de LTO-werkgroep Zetmeelaardappelen is een daling van 2 tot 3 procent gemiddeld als gevolg van al langer dalende prijzen. De werkgroep ziet in de fors grotere daling geen reden tot zorgen. De krimp was verwacht omdat er nog een te grote hoeveelheid zetmeel geteeld wordt.

Ook de daling in consumptie-aardappelen (7 procent) is verrassend groot, vindt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). “Ik had wel een daling verwacht, aardappeltelers hebben een slecht jaar achter de rug wat prijzen betreft. Een jaar met lage prijzen wordt nu eenmaal gevolgd door een jaar met een lager areaal”, zegt Meeuw de Bruijne. “Vorig jaar is dik onder de kostprijs verkocht. Als er niets te verdienen is, heeft men tegenwoordig een keuze: tarwe.”

En in de raming is inderdaad een stijging in het oppervlakte wintertarwe te zien (plus 21 procent) maar dat komt volgens het CBS mede omdat nu, in tegenstelling tot een jaar eerder, wel normaal ingezaaid kon worden. In totaal staat er voor bijna 153.000 hectare tarwe op de akkers, iets meer dan vorig jaar.

Het areaal zaaiuien keldert met 10 procent. De Bruijne: “Net als bij aardappelen is daar onder de kostprijs verkocht.” Hij denkt dat het maar zo kan zijn dat ook volgend jaar het areaal verder terugloopt. Wel merkt de VTA op dat de prijs de laatste weken weer iets is gestegen.

Aard Robaard, uienteler in Flevoland, schrikt niet van deze cijfers. “Een krimp was te verwachten. Vorig jaar zijn we gegroeid tot een areaal van 23.000 hectare, mede omdat het jaar ervoor de prijs zo goed was.” Ook de economische crisis is debet aan het lagere areaal, denkt Robaard. “De uienteelt is duur en als er minder geld beschikbaar is, kiest men sneller voor iets anders. Dat maakt de reactie wat heftiger.” Volgens Robaard zal het areaal uien in Nederland blijven schommelen tussen de 19.000 en 23.000 hectare.

Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions vindt de daling in het areaal pootuien weinig verrassend. “Na een goed jaar, volgt een slecht jaar”, zegt hij. Hij noemt de uienteelt ‘ongrijpbaar’, wat ook de flinke dalingen en stijgingen in areaal verklaart. “Of je verdient er vermogens in, of het kost te veel.”

In de arealen groente in de open grond is suikermais de grootste stijger. Dit jaar is bijna 60 hectare meer geteeld dan vorig jaar, een stijging van 10 procent. Waspeen daalde fors met 17 procent naar 2.100 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.