Akkerbouw

Nieuws 448 x bekeken

Meeste partijen in beroep in graanfraudezaak

Brussel – Vrijwel alle van de in totaal zeventien partijen hebben beroep aangetekend tegen hun veroordeling in de zogeheten graanfraudezaak.

Spil in deze zaak was de Nederlandse voormalige EU-ambtenaar Karel B. Hij werd eind juni veroordeeld tot 40 maanden cel en een boete van 50.000 euro vanwege corruptie en het schenden van zijn beroepsgeheim.

Het Nederlandse bedrijf Glencore Grain Rotterdam en de grote Franse landbouwcoöperatie Union Invivo waren ook bij de corruptie betrokken. Zij werden elk tot 500.000 euro boete veroordeeld, waartegen zij beroep aantekenden. Glencore Rotterdam is schuldig bevonden aan het betalen van 20.000 euro aan rekeningen voor de mobiele telefoon van Karel B. en van een vakantie in Frankrijk in ruil voor geheime informatie. De telefoon werd volgens de rechtbank gebruikt om de geheime informatie door te spelen aan Glencore.

Karel B. werkte jarenlang voor de afdeling gewassen van het directoraat-generaal landbouw van de Europese Commissie. Hij werd in oktober 2003 aangehouden. Hij zou tegen steekpenningen een lobbyist hebben getipt over de garantieprijs voor graan die de Europese Commissie wekelijks vaststelt. Handelaren konden met die informatie over landbouwsubsidies hun voordeel doen. Volgens zijn advocaat wordt B. als zondebok beschouwd.

Ook de benadeelde Europese Commisie zelf tekende beroep aan: tegen de symbolische schadevergoeding van 1 euro. Na de zomervakantie stelt het Hof van Beroep in Brussel een datum vast voor een zitting. Naar verwachting komt de zaak op zijn vroegst in het voorjaar van 2013 voor bij het Hof.

Of registreer je om te kunnen reageren.