Akkerbouw

Nieuws 1184 x bekeken

Forse afname arealen aardappelen en uien

Heerlen – De arealen aardappelen en uien zijn fors afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verminderde arealen zijn veelal een reactie op de lage prijzen. Toch is met name de daling in zetmeelaardappelen verrassend, zegt Jakob Bartelds, voorzitter van de LTO-werkgroep Zetmeelaardappelen.

Uit de vroege raming blijkt dat het areaal zetmeelaardappelen met 12 procent daalt naar circa 43.000 hectare. “Een daling van 2 of 3 procent is normaal, maar deze cijfers had ik niet verwacht”, aldus Bartelds. De daling verrast hem des te meer omdat Avebe afgelopen jaar een goede prijs betaalde. Als er dit jaar redelijke prijzen voor zetmeelaardappelen betaald worden, verwacht Bartelds dat het areaal volgend jaar wellicht iets zal aantrekken. De daling is volgens hem geen reden tot zorg. “We weten dat we moeten krimpen omdat er nog een te grote hoeveelheid zetmeel geteeld wordt. Markttechnisch is er echter niets aan de hand.”

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) noemt vooral de daling in consumptieaardappelen (7 procent) fors. Daarmee komt het totale oppervlakte op 68.000 hectare. Een daling was wel voorspeld na de lagere prijzen in 2011, maar niet in deze grootte. De VTA vermoedt dat veel boeren zijn overgestapt op het telen van tarwe. Deze markt biedt nu een alternatief voor veel boeren door gestegen prijzen.

Ook het areaal zaaiuien is kleiner dit jaar. Ten opzichte van 2011 daalt het met 10 procent tot een oppervlakte van 21.000 hectare. Vorig jaar was er nog een lichte stijging te zien. De arealen rogge (stijging van 17 procent) en haver (plus 32 procent) zitten flink in de lift. Het areaal zomertarwe kelderde, ten faveure van wintertarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.