Akkerbouw

Nieuws 583 x bekeken

Flevopool betaalt gemiddeld 6,07

Lelystad – Flevopool betaalt voor de aardappelpool gemiddeld 6,07 euro, leveringsweek 16 en exclusief de BTW. De pool is door telers opgezet nadat Agrico stopte met de handel in fritesaardappelen. De gemiddelde opbrengst over alle rassen heen kwam op ruim 55 ton per hectare (40mm opwaarts).

Vrijwel alles is zonder voorverkoop weggegaan. Flevopool verhandelde van oogst 2011 de rassen Agria, Fontane, Innovator en Markies. De prijs ligt ver onder de kostprijs, aldus de voorzitter van het zeskoppige bestuur, Jan Dirk Tonkes. “De pool ging in juni van start. De prijzen op de termijnmarkt was laag en de totale Nederlandse export beperkt. Binnen die context zijn de aardappelen volgens het bestuur wel naar tevredenheid vermarkt.”

De afzet gaat via handelsbedrijf ATF Potato, opgericht door Dirk van de Water, voorheen actief bij Agrico. Het aantal rassen voorlopig niet uitgebreid maar de organisatie zoekt wel actief naar meer telers. De telers kiezen bewust voor aardappelen die langer bewaard kunnen worden en zich lenen voor de Flevolandse klei, aldus Tonkes. Over het volume aangemelde aardappelen, areaal en aantal aangesloten telers wil Flevopool niet kwijt. Tonkes wil vanwege de focus op lange bewaring ook geen vergelijking met andere pools aangaan. “Laat boeren zelf oordelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.