Akkerbouw

Nieuws 1015 x bekeken

Conditie van gewassen VS loopt snel terug

Doetinchem – De conditie van de gewassen in de Verenigde Staten is als gevolg van de droogte verder achteruit gegaan. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de USDA.

In de achttien staten waar 92 procent van de mais wordt verbouwd (de zogeheten ‘corn belt’) is slechts 27 procent van het areaal in goede conditie. Een week terug was dat nog 34 procent; begin deze maand werd nog 40 procent als goed gekwalificeerd. In deze staten is inmiddels 16 procent van de mais in zeer slechte conditie. Verleden week was dat nog 12 procent. In 2011 was dat rond deze tijd nog 4 procent. De zwaarst getroffen staten zijn Kentucky, Missouri, Indiana en Michigan waar respectievelijk 38, 38, 37 en 27 procent van de mais als zeer slecht is beoordeeld.

Ook de sojabonen doen het slechter. Vorige week werd 35 procent van het geplante areaal nog als ‘goed’ gezien; nu is dat nog 30 procent. Ook hier zijn Indiana, Missouri en Kentucky het zwaarst getroffen.

Het USDA maakte bekend dat stafmedewerkers in de getroffen staten een kijkje gaan nemen. De zwaarst getroffen boeren krijgen steun onder meer middels noodleningen. Minister van Landbouw Tom Vilsack herinnerde het Congres eraan dat “de landbouw een lichtpunt representeert in de economie van ons land. Het is daarom cruciaal dat producenten een vangnet hebben in tijden van nood en dat het ministerie het gereedschap heeft om snel hulp te bieden”.

Het eerstvolgende gewassenrapport wordt over een week verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.