Akkerbouw

Nieuws 479 x bekeken

CWB wil Canadese boeren vroeger betalen

Winnipeg – De Canadian Wheat Board (CWB) betaalt 75 procent van de verwachte opbrengsten van de pool direct na de oogst. Een jaar eerder betaalde CWB 65 procent in het vooruit, maar boeren hebben zich beklaagd over een tekort aan liquide middelen.

De CWB verliest op 1 augustus na 69 jaar het monopolie op de handel in tarwe en gerst voor menselijke consumptie of export in de westelijke provincies van Canada. Het bedrijf probeert een derde van de telers aan zich te binden met betere voorwaarden. De Canadese staat geeft verspreid over vijf jaar 349 miljoen Canadese dollar (278,4 miljoen euro) aan CWB zodat deze een stevige voet in de handel kan krijgen. De regering komt zo tegemoet aan de vrees dat grote internationale graanconcerns als Cargill en ADM de markt overnemen. CWB geldt historisch als doorgeefluik en heeft zelf geen opslagfaciliteiten, maar zegt inmiddels afspraken te hebben gemaakt over het gebruik van graanfaciliteiten van Viterra en Cargill. De vraag naar Canadees graan neemt sterk toe nu in de VS droogte in de graanregio’s de productie decimeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.