Akkerbouw

Nieuws 512 x bekeken 1 reactie

CME Group worstelt met vertrouwen

Chicago – De CME Group, het bedrijf achter de grondstoftermijnmarkten in Chicago en New York, wil grenzen stellen aan speculatie met geld van klanten door graanmakelaren. Wat het de laatste tijd sterk bekritiseerde bedrijf betreft mogen graanmakelaren in de toekomst alleen precies zoveel geld van klanten vasthouden als nodig is om posities in te nemen en af te dekken.

Nu wordt extra geld gebruikt voor speculatie met bijvoorbeeld aandelen, staatsobligaties of edelmetalen. Het leidde tot het faillissement van MF Global, het grootste “clearinghouse” van de termijnmarkt Chicago. Meer dan 1 miljard dollar van klanten wordt nog vermist. Later ging ook makelaardij PFGBest plotseling failliet, waarbij nog eens meer dan 200 miljoen dollar vermist bleek. In beide gevallen bieden banken en advocatenkantoren ongeveer 20 procent voor het overnemen van claims.

Het aantal verhandelde contracten daalde mogelijk door een verlies aan vertrouwen in de werking van makelaarskantoren in het tweede kwartaal van 13,5 miljoen vorig jaar tot 12,4 miljoen nu. Deels hebben MF Global en PFGBest fraude gepleegd, maar het is volgens CME Group niet alleen verstandig het toezicht te vergroten, maar ook de mogelijkheid met geld van klanten te speculeren te beperken.

De CME Group rapporteerde deze week een nettowinst van 245 miljoen dollar (199,7 miljoen euro), tegen 299 miljoen dollar vorig jaar.

Eén reactie

  • info162

    Geen speculatie meer in grondstoffen is stabielere prijzen stabiele markten minder inflatie minder onrust en iedereen weet waardoor een ,,oorlog,, begint

Of registreer je om te kunnen reageren.