Akkerbouw

Nieuws 791 x bekeken laatste update:27 jul 2012

Amerikaanse aardappeloogst groeit fors

Den Haag – De Amerikaanse aardappeloogst valt in 2012 bijna 11 procent hoger uit ten opzichte van het vorige oogstseizoen. Dat meldt het Productschap Akkerbouw op basis van cijfers van marktbureau NAPMN. Bij gelijkblijvende omstandigheden wordt volgens de organisatie een hoofdoogst binnengehaald van 21,5 miljoen ton, waar een jaar eerder 19,3 miljoen ton is binnengehaald.

Het definitieve areaal voor de hoofdoogst is vastgesteld op 400.000 hectare, tegen 380.000 hectare in 2011 en 357.000 hectare in 2010. De oogst van aardappelen voor de fritesindustrie wordt geschat op 10 miljoen ton, 7,5 procent meer dan in 2011. De fritesproducenten in de VS zoals McCain, Lamb Weston en Slimplot hebben volgens de huidige ramingen veel aardappelen tot hun beschikking wat de prijs drukt.

De VS zal mogelijk daarom meer trachten te exporteren, aldus het Productschap Akkerbouw. De export wordt wel gehinderd doordat de euro verzwakt is ten opzichte van de dollar, waardoor voor veel afnemers Europese aardappelen goedkoper zijn. Normaliter gaan Amerikaanse aardappelen naar Canada en Mexico, maar er wordt ook toenemend naar Azië gekeken. Vorig jaar gingen voor het eerst Amerikaanse aardappelen naar afnemers in Vietnam, dat maar voor de helft van de aardappelbehoefte zelf kan voorzien.

De aardappelteelt in de VS ontloopt goeddeels de extreme droogte en hitte in de VS, die leidt tot grote schade aan percelen mais en soja. De aardappelteelt concentreert zich meer in noordelijk gelegen staten als Idaho en Oregon waar de groeiomstandigheden vooralsnog redelijk tot goed zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.