Akkerbouw

Nieuws 459 x bekeken

Voorraad tarwe in wereld krimpt opnieuw

Washington - De voorraad tarwe in de wereld krimpt volgend seizoen 2012/2013.

Het is het derde achtereenvolgende seizoen dat de wereld meer tarwe verbruikt dan produceert. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht in 2012/2013 een wereldwijde tarweoogst van 672,1 miljoen ton tarwe. Het verbruik komt op 681,9 miljoen ton.

De wereldvoorraad tarwe piekte in 2009/2010 met een eindvoorraad van 202,5 miljoen ton. In 2007/2008 bedroeg de eindvoorraad 121,0 miljoen ton. Dat was de kleinste tarwevoorraad sinds decennia in de wereld.

De USDA-prognose leidde op de termijnmarkt in Chicago tot sterke prijsschommelingen. Het was gisteren voor het eerst dat de prognose verschijnt terwijl gehandeld kan worden in Chicago. De CME Group, eigenaar van de termijnmarkt, verruimde vorige maand de openingstijden van 17 naar 22 uur. Voorheen verscheen de prognose vóór het openen van de markt  om graantelers, verwerkers, handelaren en speculanten tijd te geven alle informatie te verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.