Akkerbouw

Nieuws 1941 x bekeken 3 reacties

Verwerkers bezorgd over dure suiker

Den Haag – De suikerverwerkende industrie maakt zich ernstig zorgen over het suikertekort in de Europese Unie.

Door het tekort moeten de bedrijven veel geld betalen voor de suiker, zei voorzitter Jan Hoogstad van de Vereniging van de Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen donderdag op de bestuursvergadering van het Productschap Akkerbouw. “De beschikbaarheid van suiker wordt beperkt door de quotering. Dat drijft de prijs op.”

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil de suikerquotering niet verlengen na september 2015. LTO-bestuurder Jaap Haanstra vindt dat de EU zich heeft verkeken op de suikermarkt. “Brussel koos er in het verleden voor om 75 procent van de suiker zelf te produceren en 25 procent te importeren. Dat werkt alleen als de wereldmarktprijs lager is dan de suikerprijs in de EU. Maar het is de laatste jaren wel eens andersom. Dan is het niet vanzelfsprekend dat er voldoende suiker in de EU komt.”

Haanstra is tegen afschaffing van de suikerquotering. “Zonder quotering is het maar de vraag of er voldoende bieten worden geteeld. Dat hangt af van de rentabiliteit van de teelt voor de akkerbouwer. Afschaffing van de quotering is geen garantie dat er voldoende suiker is. Verruiming van de quota geeft meer zekerheid.”

Voorzitter Renée Bergkamp van het productschap stelt dat er veel partijen zijn die de suikerquotering willen verlengen tot 2020. “Maar wij kennen ook de geluiden vanuit de suikerverwerkende industrie.”

Bergkamp constateert dat Nederland eerst vóór het voorstel van Ciolos was. “Maar het standpunt van het kabinet is gaan schuiven richting verlenging.”

Laatste reacties

 • info36

  Landbouwprijzen moeten nog veel verder omhoog.
  De voedselprijzen in het westen zijn nog steeds veel te laag, afgezet tegen kostprijs en duurzaamheidseisen. Men moet in het hoofd een omslag maken dat het niet meer tegen dumpprijzen kan. Die tijd is voorbij!
  Wat mij betreft verdubbelen de suikerprijzen.

 • Rieks

  Helemaal mee eens. De prijzen voor landbouwproducten zijn decennialang systematisch veel te laag gehouden. Als je de inflatie meerekent is het nog steeds veel te goedkoop. Een verdubbeling van de prijzen zou heel terecht zijn en dan is het nog niet duur. Veertig jaar geleden koste de tarwe al omgerekend 25 eurocent en de suikerbieten prijs was toen ook al 50 euro. Alles is veel te lang tegen veel te lage prijzen afgezet. De tarweprijs moet naar 0,50 eurocent per kilo en de suikerbieten prijs naar 100 euro per ton. Dan zijn normale prijzen waar iedereen aan moet wennen en moet betalen.

 • Suikerstuutje

  Tja...de prijzen zijn hoog voor de verwerkers klopt maar, dat deze ontwikkeling zou komen is in 2005 al voorspelt toen de indurtie in haar 1tje tegen de suikermarktordening vocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.