Akkerbouw

Nieuws 1952 x bekeken

TOP Onions vecht miljoenenboete NMA aan

's-Gravenpolder - Uienbedrijf TOP Onions in het Zeeuwse 's-Gravenpolder gaat de kartelboete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) aanvechten.

Dat meldt het bedrijf op zijn website. De NMA legde begin deze week vijf telers en verwerkers van zilveruien een boete op van in totaal 9 miljoen wegens kartelvorming. De bedrijven hebben volgens de NMA tussen 1998 en 2010 afspraken gemaakt over het maximaal in te zaaien areaal aan zilveruien. TOP Onions moet van deze bedrijven overigens verreweg het meest betalen: bijna 6,3 miljoen euro.

TOP Onions vecht de boete aan, omdat het bedrijf zich niet herkent in de duur en ernst van de gestelde inbreuk. Daarnaast vindt het bedrijf dat de mededingsautoriteit de hoogte van de boete kunstmatig heeft opgekrikt. TOP Onions meent dat de NMA de bedrijfsomzet dubbel geteld heeft door ook te rekenen met omzet, die buiten Nederland behaald is.

TOP Onions moest eind 2011 ook al een boete betalen. Vorig jaar oktober vorderde het Openbaar Ministerie 1 miljoen euro van het bedrijf. De boete gold toen voor het uitrijden van uiensap op het land (in 2005 en 2006).

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.