Akkerbouw

Nieuws 3107 x bekeken

Syngenta: maximaal vier bespuitingen met Shirlan

Bergen op Zoom - Fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta adviseert aardappeltelers in 2012 maximaal vier keer met het fungicide Shirlan te spuiten.

De vier bespuitingen moeten volgens het advies worden ingepast na eerst zes bespuitingen met het middel Revus en worden gevolgd door bespuitingen met een ander middel. Het aangepast advies, dat een beperking van het Shirlangebruik inhoudt, volgt op de vondst van een minder gevoelige zogenoemde Green33-groep in de phytophthora-populatie. Syngenta spreekt van een overbruggingsadvies voor 2012. Het bedrijf verwacht dat door een reductie van het aantal Shirlan-bespuitingen kan worden voorkomen dat Green33 zich verder ontwikkelt.

Het advies ziet er zo uit:

- Start de eerste 6 bespuitingen met Revus.

- Schakel hierna (rondom bloei, tevens het tijdstip voor de bestrijding van Sclerotinia) over op maximaal 4 bespuitingen met Shirlan.

- Combineer bij een hoge phytophthora druk Shirlan met mancozeb of mancozeb+cymoxanil. - Gebruik altijd de volle dosering van Shirlan: 0,4 ltr/ha.

- Gebruik na Shirlan een ander phytophthoramiddel met een goede knolbescherming.

Met dit overbruggingsadvies is Syngenta er van overtuigd dat Shirlan effectief en waardevol kan worden ingezet.

Zeer veel gebruikt
Shirlan is sinds 1992 op de Nederlandse markt toegelaten voor de bestrijding van Phytophthora infestans. De werkzame stof fluazinam in het middel staat te boek als een actieve stof met een laag risico voor resistentie-ontwikkeling.
Het middel is vooral in Nederland zeer veel gebruikt, vaak als enige middel tegen de Phytophthoraschimmel en bij lage ziektedruk vaak ook in lage doseringen dan de fabrieksadviesdoserinf van 0,4 liter per hectare.

In eerder onderzoek door Syngenta naar mogelijke resistentie-ontwikkeling van P. infestans voor fluazinam is sinds 1992 nooit  verminderde gevoeligheid aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.