Akkerbouw

Nieuws 2743 x bekeken 5 reactieslaatste update:27 jun 2012

Suikerbieten goed in vastleggen CO2

Bergen op Zoom – Suikerbieten zijn goed in het vastleggen van kooldioxide. Bij een gemiddelde opbrengst van 13,4 ton suiker per hectare leggen de bieten ruim 30.000 kilo CO2 vast. De achterblijvende loof is goed voor nog eens 7.700 kilo, waarmee de totale opname van CO2 per hectare jaarlijks bijna 38.000 kilo is.

Dat meldt IRS op basis van gegevens die uit het afgeronde project Energieboerderij zijn gekomen. Een gemiddeld huishouden stoot per jaar 9.000 kg CO2 uit. Zodoende legt een hectare suikerbieten de uitstoot van vier huishoudens vast. Het totale areaal suikerbieten in Nederland bedraagt rond de 73.000 hectare. Deze leggen dus de kooldioxide-uitstoot vast van ongeveer 300.000 huishoudens.

Erik Boekel

Laatste reacties

 • agratax2

  Wordt dan geen tijd om CO2 certificaten in de verhuur te gooien, zodat deze huishoudens hun CO2 uitstoot gedekt weten door opname en dardoor CO2 neutraal leven.

 • a.loonen1

  De genoemde cijfers zullen wel kloppen. Maar het blijft in feite grote onzin. De CO2 die de bieten vastleggen zijn onderdeel van een grote kringloop. De consumptie van de geproduceerde suiker, pulp en het verteren van het blad produceerd net zo veel CO2 als wat er vastgelegd wordt. Laten we ophouden met deze CO2 en klimaat onzin, het begint te vervelen. Voor alle duidelijkheid: ik ben bietenteler.
  Toon Loonen, Heide-Venray

 • palmkes55

  Dat bieten CO2 goed vastleggen is al langer geweten. Bieten produceren, net als alle gewassen op die manier ook zuurstof. (En dus zuiveren ze de lucht, het zijn niet enkel bomen die zuurstof produceren, zoals onze domme groene medemensen dikwijls poneren)
  Trouwens dit is geldig voor alle planten: ze slaan CO2 op als reserve en zorgen voor zuurstof tijdens het 'ademen'.
  Voor teveel geproduceerde electriciteit heeft men in de natuur nog geen oplossing, voor de CO2 bestaat die wel degelijk wel. En voor alle duidelijkheid: zolang je de suiker niet 'opgebruikt', komt de erin verwerkte CO2 NIET terug in het milieu. Een duidelijke opslag en dus wordt de suiker uit de kringloop gehaald.

 • agratax2

  Toon k ben het met je eens. Zo lang we niet wensen te praten over het aantal mensen op deze aarde en hun verkwistende manier van leven zal de CO2 uitstoot nooit gelijk zijn aan de opname door planten.

 • denker123

  Als de energie boerderij met zulke onzin naar buiten komt zullen hun verdere resultaten ook wel ongeloofwaardig zijn .Alleen bomen houden co2 langer vast omdat hun levenscyclus langer is,bomen die niet gekapt worden is nog beter als co2 vastlegger.Dus waren de graan en suikerbergen rond 1980 goed voor de co2 vastlegging.Door het org.stof gehalte van de grond te verhogen legt men ook co2 vast maar gemiddeld is er alleen maar verlaging,dus komt er nog extra co2 in de lucht vrij door de teelt van voedselgewassen Door de teelt voor biobrandstoffen komt er dus nog meer co2 in de lucht.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.