Akkerbouw

Nieuws 635 x bekeken

Stratégie Grains: hogere EU-tarweopbrengst

Parijs - De tarweopbrenst in de Europese Unie komt dit jaar toch hoger uit, op 124,2 miljoen ton, is de verwachting van het toonaangevende Franse marktbureau Stratégie Grains. Het marktbureau stelt de prognose met 1,5 miljoen ton naar boven toe bij.

De hogere prognose is opvallend, omdat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en ook Stratégie Grains zelf voorheen de opbrengstverwachting telkens verlaagden vanwege het koude groeiseizoen en de ongustige weersomstandigheden. Zo stelde de USDA de EU-prognose onlangs nog met 1 miljoen ton naar beneden toe bij en verlaagde Stratégie Grains vier keer achter elkaar zijn tarweprognose.

Volgens het Franse marktbureau zijn 'zeer goede weersomstandigheden' debet aan een hogere EU-tarweopbrengst. Dat geldt vooral voor Frankrijk waar het minder hard is gaan regenen. Stratégie Grains schroeft de opbrengst in dat land (plus 870.000 ton), maar ook in Duitsland (plus 520.000 ton) flink omhoog.

Duitsland, waar veel droogte was, heeft de laatste tijd volgens de Franse marktanalisten veel voordeel gehad van regen. De USDA en de Duitse coöperatieve vereniging Raiffeisenverband zijn hier echter niet van overtuigd. Zij verwachten nog steeds een lagere Duitse tarweopbrengst, van liefst 700.000 ton.

Stratégie Grains ziet ook hogere tarweopbrengsten in Bulgarije en Litouwen en is positief gestemd over het weer van de komende dagen in Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije.

De hogere tarweopbrengstprognose van het Franse marktbureau neemt niet weg dat de vroegste prognoses van dit jaar ver uit beeld blijven. Toen voorspelde Stratégie Grains een opbrengst van meer dan 133 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.