Akkerbouw

Nieuws 735 x bekeken

Stet Holland betaalt €29,87 voor pootgoed oogst 2011

Emmeloord - Handelshuis Stet Holland betaalt over de pootgoedpool van 2011 gemiddeld €29,87 per 100 kilo.

Dat is 40 cent minder dan over de oogst van 2010. De prijs geeft een gemiddelde opbrengst van 11.301 euro per hectare.

De prijzen zijn voor de klassen A/S, exclusief btw. Daarnaast krijgen de telers een vergoeding voor opslag en opzakken van gemiddeld €1,50 tot €1,60 per 100 kilo. Ze moeten nog wel kwekerslicentie afdragen aan Stet Holland.

Stet Holland betaalt voor Spunta €32,39. Desirée brengt €34,31 op per 100 kilo. Bellini is het grootste monopolieras. Daarvoor betaalt het handelshuis €28,57, goed voor een hectareopbrengst van 12.515 euro. Het ras Luciole scoort de hoogste hectareopbrengst van 12.971 euro. De prijzen van Spunta en Bellini zijn exclusief de vroegleverpremie van 8 procent.

Directeur Peter Ton noemt het een tevredenstellend seizoen. "Maar er zijn grote verschillen tussen de individuele rassen. Bij sommige rassen viel de hectareopbrengst tegen omdat veel knollen te groot waren voor de potermaten. Bij onze eigen rassen valt dat mee omdat we ons met name richten op de afzet in de landen rond de Middelandse Zee en het Midden-Oosten. Die rassen zijn beter bestand tegen warmte en droogte, waardoor bijvoorbeeld Luciole en Bellini een hoge financiële hectareopbrengst hebben gehaald."

Stet Holland kent geen egalisatiesysteem. Ton: "Maar ook een egalisatiesysteem zou de grote verschillen tussen de rassen niet kunnen weg nemen."

Het nieuwe seizoen 2012/2013 begint goed, zegt Ton. "Het aantal knollen zal hoger uitvallen dan vorig jaar. De verkoop naar Zuid-Europa zal herstellen na de teleurstellende afzet van afgelopen seizoen. Afrika kan stabiel blijven. Het is niet te zeggen hoe de afzet naar de rest van Europa en het Midden-Oosten gaat verlopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.