Akkerbouw

Nieuws 1041 x bekeken

NMA beboet kartel voor zilverui

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft vijf telers en verwerkers van zilveruien in totaal 9 miljoen euro boete opgelegd vanwege verboden marktafspraken.

Volgens de NMA hebben de ondernemingen van 1998 tot 2010 een kartel gevormd door afspraken te maken over het maximaal in te zaaien areaal zilveruien. Het gaat om de bedrijven TOP (6.2 miljoen euro boete), Veco (1,1 miljoen euro boete), Crop (1 miljoen euro boete), Thopol en Primofin (beide 0,45 miljoen euro boete). De omzet van zilverui in de EU bedraagt jaarlijks circa 15 miljoen euro.

Het onderzoek naar de bedrijven startte in de zomer van 2010 na een tip op de kliklijn van de NMA, laat Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMA weten. De ondernemingen beperkten het aanbod om zo een hogere prijs te kunnen creëren. Om te voorkomen dat er nieuwe ondernemingen op de markt actief zouden worden, kochten zij de bedrijfsmiddelen van stakende ondernemingen op. Don: "Een soortgelijke constructie hebben we gezien in het meelkartel." Daarnaast hielden ze elkaar verschillende jaren op de hoogte van de prijzen die zij voor zilveruien in rekening zouden brengen bij hun afnemers, de conservenindustrie.

De NMA heeft de bedrijven de maximale boete opgelegd. Don: "Dit kartel heeft zo lang geduurd (twaalf jaar) dat de betrokken omzet, waarop de boete afgestemd zou worden, het maximum zou overschrijden. We kunnen maximaal 10 procent van de omzet van het voorgaand jaar opleggen, met een minimum van 450.000 euro."

Deze Nederlandse partijen zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de EU-productie."

Ook paprikacoöperaties beboet wegens de vorming van een prijskartel. De twee betrokken paprikacoöperaties kregen elk een boete van 7 miljoen euro opgelegd door de NMA.

Of registreer je om te kunnen reageren.