Akkerbouw

Nieuws 381 x bekeken

NAK verlaagt minder pootaardappelen

Emmeloord - De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft dit jaar minder pootaardappelpercelen verlaagd of afgekeurd dan vorig jaar. De meeste verlagingen hadden betrekking op bacterieziek.

Tot en met week 24 heeft de NAK landelijk 1,1 procent van het areaal verlaagd naar een lagere klasse. Vorig jaar was dit 2,7 procent. 0,15 procent is dit jaar afgekeurd. Relatief weinig, de oorzaak ligt in het late seizoen. De meeste verlagingen vonden plaats in Zuid-Nederland. (1,9 procent). Dat was vorig jaar ook al zo (toen echter 4,5 procent).

De verlagingen waren voor 62 procent het gevolg van bacterieziek. Dat was iets minder dan in 2011 en ongeveer hetzelfde als in 2010. In 17 procent van de gevallen ging het om mozaïek. Dat was ook minder dan vorig jaar, maar juist meer dan in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.