Akkerbouw

Nieuws 916 x bekeken

Mondiale tarwevooraad slinkt verder

Den Haag - De tarwenoteringen gaan deze week fors omhoog. Daar zijn meerdere redenen voor: droogte in de Verenigde Staten, een barre winter en recente droogte in Rusland, Oekraïne en Kazachstan, slechte weersomstandigheden in China en te weinig regen in Australië.

De lagere opbrengsten gaan bovendien gepaard met slinkende voorraden en een groeiende vraag. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Akkerbouw.

Verschillende marktbureaus hebben recent nog opbrengstprognoses naar beneden bijgesteld. Zo verlaagde Sovecon de Russische graanoogstverwachting van 56 naar 50 miljoen ton. Het Chinese CNGOIC stelde de oogstprognose bij naar 118 miljoen ton. Dat was een verlaging van 2 miljoen ton. De verwachte wereldvoorraad aan het eind van het seizoen 2012/2013 is ook weer lager: 185,76 miljoen ton (min 2,3 miljoen ton).

Intussen verloopt de inzaai in Argentinië voorspoedig. De overheid lijkt bovendien van plan om export van 6 miljoen ton van de nieuwe oogst toe te staan. Ook India brengt straks 2 miljoen ton extra op de markt. Het land kampt met grote voorraden.

Mais wordt ook behoorlijk duurder. Tegenvallende regen en een verdere verslechtering van de oogstverwachting zijn hier debet aan. De mogelijke export van Braziliaanse mais geeft vooralsnog geen lucht.

Gerst tenslotte noteert ongewijzigd tot iets hoger. De handel hierin is relatief beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.