Akkerbouw

Nieuws 657 x bekeken

Lagere tarweopbrengst Nieuw-Zeeland

Wellington - De opbrengst van wintergewassen in Nieuw-Zeeland komt in het seizoen 2012/2013 uit op 38,5 miljoen ton.

Dat is 15 procent minder dan het seizoen ervoor. Vooral de volumes tarwe en gerst worden snel kleiner. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw in een nieuwe prognose. Het ministerie houdt bovendien rekening met een nog lagere opbrengst in de vorm van het fenomeen El Nino; een weersverschijnsel dat regenvalpatronen wereldwijd verandert en vaak tot grote schades leidt. Dit had eerder in Nieuw-Zeeland al enorme droogte tot gevolg.

De prognose van de tarweopbrengst bedraagt nog maar 24,1 miljoen ton. Ter vergelijking: dat was drie maanden geleden nog 26 miljoen. Vorig jaar was de opbrengst uiteindelijk 29,5 miljoen ton. Ondanks de huidige, lagere prognoses is het rampjaar 2007-2008 nog niet in beeld. Toen werd slechts 13,6 miljoen ton tarwe binnengehaald.

Uitzonderingen zijn er ook. Het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw verwacht dat de koolzaadopbrengst met 4 procent toeneemt, tot een record van 2,9 miljoen ton. De hoge oliezaadprijzen zijn hier de oorzaak van.

Of registreer je om te kunnen reageren.