Akkerbouw

Nieuws 2432 x bekeken 3 reacties

Hongaars ‘graan voor mest’ biedt Nederland kansen

Dronten – Nederlandse bedrijven zien kansen om vanuit het principe ‘graan voor mest’ zaken te doen met Hongarije.

Dat blijkt na de handelsmissie die vorige week Hongarije aandeed. Tien Nederlandse bedrijven uit de veevoederindustrie, mestverwerking en de graansector verkenden de mogelijkheden om Hongaars graan naar Nederland te transporteren voor de veevoerindustrie. Daarnaast willen zij mest en mestproducten uit Nederland afzetten in Hongarije.

“Er zijn goede aanknopingspunten voor de handel”, meent Ad Merks , handelsagent voor Merla Agribusiness, exporteur van onder meer droge mest en mestkorrels. “Het accent ligt in Hongarije voor ons op de vollegrondsgroenteteelt. Die heeft veel organische stof nodig, want de bodem is vrij schraal. Het vervoer zal vooral met de trein gaan, want de Donau is door de wisselende waterstand minder geschikt.”

Matthé Vermeulen van DOFCO, exporteur van mestkorrels, ziet goede afzetmogelijkheden. “De opbrengst per hectare is in de Hongaarse landbouw nog vrij laag. Daar valt nog veel te winnen, mede door de inzet van organische mest. Hongaarse akkerbouwers hebben daar nog niet zoveel ervaring mee. Het zal dus inspanning kosten om de boeren vertrouwd te maken met organische mestproducten.”

Theo van Loon van Bracofeed,  een onderneming voor productie, opslag en handel in diervoeders, ziet ook kansen in Hongarije. “De contacten zijn er, we hebben gesproken met grote akkerbouwers en handelshuizen. Het zal wel tijd kosten om een plek op de markt te krijgen.”

De bedrijven hebben afgesproken is samen op te treden onder regie van de mestafdeling van brancheorganisatie Cumela.

Erik Boekel

Laatste reacties

 • The Hulk

  amazing ! De heren hebben zich vermoedelijk niet vooraf geinformeerd dat Boerderij Revues beste vriend , de Heer(ing) Busschaert uit Belgie een 10 jaar geleden ook dit plan heeft opgevat en er een zware kater met vingerverbanding heeft aan overgehouden,dit niettegenstaade ik het hem vooraf voorspeld had.
  Ga toch niet dromen de Hongaarse megaakkerbouw zou zen gouden daalders(tarwe en mais) moeten ruilen voor een strondproduct dan nog bestemd voor de economisch in neerwaartse spiraal verkerende tuinbouw . Dit lijkt wel een 1 april grap. In Hongarije bekijkt men je nog met bach als je tegen haast de helft van de prijs eigen samengestelde NPK fomules al jaren importeerd van het Belgische AVEVE. Ik zou hier nog veel meer over kunnen zeggen maar 1500 tekens laten mij niet toe dit te doen . kwestie van een (commercieel)foute site strategie waar nog steeds een aantal bloggers zich niet in kunnen vinden en daarom aan de blogrem hebben getrokken. Leve ... .

 • 7222

  het is van de zotte,graan naar hier halen en stront weer terug!!!!! en wij akkerbouwers alle dagen maar werken en denken voor een lagere kostprijs van ons product{wat is er trouwens mis met onze tarwe????} wie bedenkt nu toch zoiets....

 • Mels

  ze leren het daar toch nooit,dus het wordt geen concurrentie voor ons.

Of registreer je om te kunnen reageren.