Akkerbouw

Nieuws 1676 x bekeken

Chinese vraag naar soja verdubbelt

Londen/Peking - China heeft in 2020 twee keer zoveel sojabonen nodig als nu, stelt de Britse bank Standard Chartered.

De bank stelt dat de groeiende Chinese vraag Afrika zal aansporen om zich ook bij de belangrijkste exporteurs van oliezaad te voegen.

Belangrijke sojaproducerende landen zoals Brazilië en Argentinië kunnen hun arealen met sojabonen respectievelijk nog met bijna 25 miljoen en 10 miljoen hectare vergroten. Maar de bank wijst ook op de potentie van het sub-Saharadeel in Afrika. “Daar is maar liefst 39 miljoen hectare geschikt voor sojabonen.”

Volgens Standard Chartered heeft China in 2020 112 miljoen ton sojabonen nodig. Ter vergelijking: op dit moment voert China 56 miljoen ton in. De prognose van de Britse bank is opvallend, omdat het Amerikaanse landbouwministerie voor 2020 een Chinese import van 'slechts' 87 miljoen ton voorziet. Terwijl de Australische bank Macquarie uitgaat van 100 miljoen ton.

De Chinese vraag naar sojabonen groeit door een steeds verder toenemende vraag naar varkensvlees van varkens gevoed met soja, stelt Standard Chartered. De bank gelooft dan ook niet dat de Chinese sojabehoefte zijn grootste piek gehad heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.