Akkerbouw

Nieuws 442 x bekeken

Brussel stelt cadmiumnorm voor aardappelen uit

Rijswijk - De Europese Commissie stelt de aanscherping van de cadmiumnormen in aardappelen uit. Brussel wil eerst meer onderzoeksgegevens.

In aardappelen mag maximaal 0,1 ppm (milligram per kilo product) cadmium zitten. De Commissie wilde de norm aanscherpen naar 0,09 ppm en een jaar later naar 0,075 ppm. De Nederlandse en de Belgische aardappelsector zouden hier wel aan kunnen voldoen, zegt secretaris Hans Leerssen van de Vavi, de vereniging van aardappelverwerkers. "Maar Ierland kan daar niet aan voldoen. En strengere normen betekenen extra kosten in de aardappelketen."

Daarom hebben de Europese organisaties EUPPA (aardappelverwerkers), Europatat (handel) en ESA (snackproducenten) gepleit voor handhaving van de bestaande norm. Leerssen: "De Commissie heeft besloten de huidige norm te handhaven tot meer onderzoeksgegevens beschikbaar zijn. Zo is bijvoorbeeld de vraag of er een probleem is voor de volksgezondheid. De laboratoriumtechnieken om stoffen op te sporen worden steeds verfijnder. Het is de vraag of je de normen mee omlaag moet laten gaan. Daarom wil de Commissie eerst meer onderzoeksgegevens. Er is geen termijn genoemd waarop dit moet zijn afgerond."

De Commissie overweegt ook de loodnormen in voedingsgewassen aan te scherpen. Daarover is volgens Leerssen nog geen beslissing genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.