Akkerbouw

Nieuws 835 x bekeken

Agriprins scoort goed in eerste meting

Den Haag - Telers en de vier grote fritesverwerkers Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb Weston Meijer zijn overwegend positief over Agriprins, het nieuwe online prijsinformatiesysteem dat op initiatief van het Productschap Akkerbouw sinds dit voorjaar proefdraait.

Volgens de eerste zogheten nulmeting wil 95 procent van de ondervraagde telers het systeem blijven gebruiken. In de proeffase, die een jaar duurt, doen 250 telers mee. De stuurgroep van Agriprins besprak vorige week het onderzoek dat bureau Bartels onlangs afrondde. De algemene beoordeling van het systeem kwam uit op 4 van de 5 punten.

Adrie Bossers, voorzitter vakgroep Akkerbouw van ZLTO, is heel tevreden met de goede ontvangst van Agriprins. “Het toont aan dat het systeem meerwaarde heeft. We hebben draagvlak nodig voor het project, vooral onder de telers, en dan is een goede eerste indruk heel mooi.”

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste telers het systeem vrij snel hebben geraadpleegd. Bijna 80 procent vindt dat Agriprins toegevoegde waarde heeft ten opzichte van andere prijsinformatiebronnen. 15 procent vindt dat niet.

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) vindt nog steeds dat Agriprins eenzijdig en overbodig is. “Wij zijn helemaal niet enthousiast geworden. In het onderzoek hoor je niet de partijen die niet willen meedoen,” zegt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van VTA. “Telers hebben behoefte aan neutrale informatie over wat er op demarkt gebeurt. In Agriprins vult vooral de industrie de overtonnen in. Ons prijssysteem PISA werkt al tien jaar en voldoet prima.”

Erik Boekel

Of registreer je om te kunnen reageren.