Akkerbouw

Nieuws 1326 x bekeken

'20 tot 30 procent uien gaat vergister in'

Doetinchem - Het einde van het uienseizoen is in zicht, maar slechte kwaliteiten en lage prijzen zijn nog altijd aan de orde van de dag. Daarom verdwijnen grote hoeveelheden uien in vergisters .

Erik Arts van accountants- en adviesbureau Countus dacht in maart van dit jaar nog dat 5 tot 25 procent van de zaaiuien in biogas zou worden omgezet, maar is nu somberder gestemd. "Ik schat dat 20 tot 30 procent van de uien de vergisters in gaat. Dat staat gelijk aan, grofweg, maximaal 300.000 ton uien." Arts hoop op een beter scenario, maar signaleert simpelweg dat de markt alleen maar slechter is geworden.

De uien die richting vergister gaan, blijven niet in Nederland, maar gaan vooral naar Duitsland. "Daar zijn veel meer vergisters. Bovendien hebben ze meer capaciteit. In Nederland rendeert het bijna niet om uien te vergisten. Het is een bijproduct"

Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel Frugi Venta is minder pessimistisch. "Er gaan inderdaad veel uien naar Duitsland, zo'n 2.000 tot 3.000 ton per week, maar 20 tot 30 procent vind ik vrij extreem. Ik denk dat 10 tot 15 procent van de uien in vergisters belandt." Gunter vindt het ook lastig om een precies getal te noemen. "Sommige uienpartijen gaan voor niks weg, er wordt mondjesmaat uitgereden. Bovendien ligt er nu nog wel 100.000 tot 200.000 ton in bewaring. Dat maakt het lastig te peilen."

Feit is dat het slechte uienjaar in het komende seizoen een iets kleiner uienareaal tot gevolg heeft. Luc Remijn van DLV Plant verwacht dat boeren ongeveer 3 tot 5 procent minder uien inzaaien. Het effect van de lage prijzen en de slechte kwaliteit zal dus niet heel erg groot zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.