Akkerbouw

Nieuws 674 x bekeken

10 procent minder graan in Oekraïne

Kiev - De Oekraïense graanoogst komt dit jaar tussen de 45 en 50 miljoen ton uit. Dat meldt het ministerie van landbouw in dat land.

Het ministerie ging in een recente schatting nog uit van een opbrengst van 47,2 tot 56,7 miljoen ton. Dat komt grofweg neer op 10 procent minder graan.

Oekraïne is één van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld. Het land voerde in het oogstjaar van juli 2011/juni 2012 20,26 miljoen ton graan uit.

In de zuidelijke delen van het land valt de oogst het meest tegen. De regio's Kherson, Mykolaiv, Odessa, Zaporizhiya en het zuidelijke schiereiland De Krim koersen af op een oogst van ongeveer 2 ton graan per hectare. Volgens Bezugly hadden deze regio's te maken met 'extreem ongunstige omstandigheden' voor de productie van graan.

Anatoliy Mohyliov, premier van de autonome Oekraïense republiek De Krim, bevestigt dit beeld. De graanoogst op dit schiereiland komt volgens hem uit op 1 miljoen ton. Dat is nog niet eens de helft van 2011.

De lagere opbrengsten hebben te maken met een moeizame winter en abnormale weersomstandigheden eind april/begin mei. Het was toen erg heet en droog op het schiereiland.

Om de bevolking in de Krim volledig te voeden is bovenop de 1 miljoen ton graan nog eens 300.000 ton nodig. Maar volgens Mohyliov is er nog wel enige reserve in de Krim. Ook in de rest van Oekraïne zijn nog graanreserves. Het ongunstige weer leidt er dus niet toe dat de prijzen van brood door graankrapte zullen exploderen.

Inmiddels is de graanoogst in de Krim van start gegaan. Ongeveer 7 procent van het graan is op dit moment binnengehaald.

 
Of registreer je om te kunnen reageren.